Prostreno.cz

Potraviny bohaté na hořčík. Jsou lepší než pilulky z lékárny

Hořčík je minerální látka, potřebná pro mnoho tělesných funkcí. Ve skutečnosti je hořčík zapojen do více než 300 tělesných procesů, včetně regulace krevního cukru a krevního tlaku. Hořčík také pomáhá udržovat správné hladiny ostatních minerálů, jako je vápník, draslík a zinek. Máte ho dostatek?

Doporučený denní příjem hořčíku na dospělou osobu je 300 mg. Tato dávka je pouze orientační, neboť potřeba hořčíku se zvyšuje se stoupajícím věkem. Vyšší potřeba hořčíku je také v těhotenství, při kojení a při zvýšené fyzické námaze. Naopak menší spotřebu mají děti (1–3 roky denní doporučená dávka 80 mg).

I když je tento minerál důležitý, mnoho z nás má nízkou hladinu hořčíku. Nedostatek hořčíku může způsobit svalové křeče, časté bolesti hlavy, srdeční arytmii, úzkost, depresi, ztrátu chuti k jídlu, únavu, slabost, špatný spánek a zvýšení krevního tlaku.

Odborníci se shodují, že nejlepší přísun hořčíku je ten přirozený, to znamená z potravy. V nouzi můžete sáhnout po potravinovém doplňku, ale do budoucna byste se měli zaměřit na potraviny s bohatým obsahem hořčíku.

Máme pro vás 8 potravin, které jsou přímo nabité tímto cenným minerálem.

Dýňová semínka

Většina semen je dobrým zdrojem hořčíku, mezi TOP patří právě dýňová. 1 šálek (65 g) dýňových semínek obsahuje 42 % doporučené denní dávky hořčíku. Dýňová semena jsou navíc bohatá na železo, měď a mangan.

Špenát

Většina tmavě zelené zeleniny je bohatá na hořčík a špenát není výjimkou. Ve 100 g špenátu se nachází 79 mg. Vařený špenát je také bohatý na vápník, který může být snadno absorbován.

Mandle

Jen hrst mandlí vám může dodat přibližně 20 procent denní potřeby hořčíku. Spolu s hořčíkem jsou mandle bohaté na vitamin E (antioxidant), stejně jako na omega-3 mastné kyseliny.

Avokádo

Toto neuvěřitelně výživné a krémové ovoce je skvělým zdrojem hořčíku. Ve 100 g se nachází 29 mg hořčíku.

Banány

Dalším oblíbeným ovocem, které má vysoký obsah hořčíku, jsou banány. Banány jsou nejlépe známé pro svůj vysoký obsah draslíku, který přirozeně snižuje krevní tlak. Ale jsou také velmi bohaté na obsah hořčíku, ve 100 g se nachází 27 mg.

Tmavá čokoláda

Pokud máte rádi čokoládu, tak ta tmavá je nejlepší volbou. Jen jeden čtverec tmavé čokolády se 70 až 85 procenty kakaa obsahuje 24 procent doporučeného denního příjmu hořčíku. Takže mlsání povoleno.

Fazole

Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a antioxidanty. Navíc jsou vynikajícím zdrojem hořčíku, ve 100 g se skrývá 176 mg hořčíku. Fazole jsou chutné jako příloha, ale i jako hlavní jídlo.

Tofu

Tofu patří mezi základní potraviny vegetariánské stravy díky vysokému obsahu bílkovin. Vyrábí se ze sójového mléka. Ve 100 g tofu najdete 30 mg hořčíku. Spolu s hořčíkem a bílkovinami je tofu vynikajícím zdrojem vápníku, železa, manganu, fosforu, zinku, vitaminu B1 a selenu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat