Prostreno.cz

Co dát právě teď do salátu? Česnáček lékařský

Je vám líto, že období sběru a konzumace medvědího česneku je už pryč? Nahraďte ho česnáčkem – ještě to stihnete!

Ve středověku, kdy bylo koření drahé, si hojně rozšířený česnáček našel cestu z lesů a hájů na stoly chudých lidí, jimž nahrazoval pepř. Dokonce se kdysi hojně pěstoval i v zahradách. S postupným rozšiřováním exotických koření ale upadala nenápadná bylinka s bílými květy do zapomnění. Dnes se k ní však mnozí vrací. A vůbec není těžké uhádnout, proč tomu tak je.

Když rozemnete čerstvý srdčitý list mezi prsty, ucítíte výraznou vůni česneku s nádechem hořčice (chuť je však v porovnání s česnekem medvědím jemnější). A kde tuhle chutnou přísadu do salátu, pro niž má angličtina název „ mustard garlic“ neboli hořčičný česnek, najít?

Plevel, který vás postaví na nohy

Česnáček se vyskytuje na okraji stinných lesů a lesních světlinách, v křoví, v zahradách (často u živých plotů), v parcích a také na rumištích. Sbírají se listy a špičky výhonků, květy, plody a kořen, přičemž česnáček se pro kuchyňské účely může sbírat i během května. Listy se trhají v čistém prostředí, nezasaženém průmyslem nebo výfukovými plyny. (Sbírá se vždy jen několik listů z jedné rostliny. To aby nebyla příliš vysílená.) Pokud už jsou starší a větší listy hořké, nebojte se konzumovat květy.

Koření i bylinkové máslo

V případě mladých, šťavnatých lístků je „degustace“ jednoduchá. Buď čerstvé listy slupněte „jen tak“, nebo je nadrobno nakrájejte a použijte jako pikantní koření do salátů, bylinkového tvarohu a pomazánek, do bylinkových jídel nebo do polévek (například brokolicové). Velmi chutné je i bylinkové máslo, pokud česnáček spárujete ještě s jinými druhy léčivého „koření“. Využití je tedy všestranné, nicméně pozor na častou chybu.

Česnekový ocet do zásoby

Používají se pouze syrové a čerstvé listy, neboť při usušení ztrácejí svou česnekovou příchuť. Výroba česnekového octa ale ničemu nebrání. Do litru jablečného octa vložte pár celých rostlinek i s květy, uzavřete a nechte pár týdnů macerovat na suchém a chladném místě. Přeceďte a ocet používejte k dochucení salátů.

A propos, pikantní květy jsou úchvatnou dekorací vydatných jídel. Ostře chutnající zralá semena se dají využít i jako semena hořčice. A pokud na podzim vykopete kořen, můžete ho najemno nastrouhat a nakládat s ním stejně jako s křenem. Nyní ale česnáček lékařský výborně osvěží dipy určené k dochucení grilovaných jídel.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat