Prostreno.cz

Jehněčí na portském víně

Pomalé pečení, na víně zvlášť, masu svědčí. Recept na slavnostnější úpravu jehněčího masa. Třeba na velikonoční stůl.

  • 2h a 25min

    25min příprava

    2h a 0min vaření

  • 415 kJ / 99 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny4g
sacharidy8g
tuky6g

Ingredience na

  • 1 kg jehněčího masa - plec, hřbet, nebo kýta bez kosti
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1.5 lžičky soli
  • 0.5 lžičky mletého pepře
  • 200 ml šťávy z granátového jablka
  • 300 ml portského vína
  • 200 ml masového vývaru
  • 2 ks cibule
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 4 lžíce jadérek granátového jablka
  • 10 ks cherry rajčat
  • Na přílohu
  • 250 g kuskusu
  • 430 ml vařicího vývaru - masový, nebo zeleninový
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

  1. Nejprve připravte jehněčí. Troubu předehřejte na 170 °C.
  2. Maso ze všech stran pořádně osolte a opepřete.
  3. Olej a máslo rozehřejte nejlépe v těžkém, nejlépe litinovém hrnci, nebo v pekáčku a maso na něm ze všech stran opečte.
  4. K masu přisypte oloupanou, na vetší kousky nakrájenou cibuli, přidejte tymián, víno, šťávu z granátového jablka a vývar.
  5. Maso přikryjte a pečte v troubě doměkka.
  6. Maso odkryjte k masu přisypte rajčata, jadérka granátového jablka a nepřikryté dejte ještě na 15 minut do trouby.
  7. Kuskus nasypte do kastrůlku nebo do jiné širší, ploché nádoby, pokapejte olejem a promíchejte vidličkou, dokud se zrníčka rovnoměrně neobalí tukem.
  8. Takto připravený kuskus zalijte vývarem a zakryjte dobře padnoucí pokličkou. Nechte 5-8 minut stát. Měkký kuskus načechrejte vidličkou.
  9. Maso podávejte s kuskusem.




Vložit můj recept

Reklama

Ohodnoťte recept:
Jehněčí na portském víně

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat