Prostreno.cz

Teplé mléko pomůže usnout

Pokouší se o vás rýma, a tak si naordinujete vitaminovou kúru ve snaze nadopovat se „céčkem“, aby se vám nachlazení vyhnulo? Snažíte se zbytečně. A pokud po vzoru svých maminek dezinfikujete drobná poranění peroxidem, také si zrovna nepomáháte.

Zkrátka některé generacemi prověřené rady a postupy nefungují. Ne, že byste si jimi vyloženě ublížili, ale zapomenete-li na ně, ušetříte si starosti a někdy i peníze. Na co tedy můžete klidně zapomenout?

1. Díváte-li se na obrazovku moc zblízka, zkazíte si oči

Jistě, v 50. letech minulého století, když začala televize dobývat naše domácnosti, bylo takové varování na místě. Jenže tehdejší obrazovky se nedají s těmi dnešními srovnat. A tak se vůbec nemusíte obávat, že byste si celodenní prací u počítače zkazili zrak. To, že vás po 8 hodinách u PC oči pálí nebo i bolí, není způsobeno samotnou obrazovkou, ale spíš tím, že máme oči suché například od klimatizace, nebo protože – jak zjistili vědci – při práci u počítače nemrkáme tak často, jak bychom měli. Navíc se oči samozřejmě namáhají, občas proto neuškodí, když lehce namasírujete jejich okolí.

2. Vitaminy předejdete nachlazení a chřipce

Tohle tvrzení je v základě pravdivé. Ano, vitaminy pomáhají jako prevence proti nachlazení a chřipce tím, že posilují imunitu. Jenže pokud už nakažení jste, ani deset kilo pomerančů a hektolitrem džusu zapíjené pilulky s vitaminem C vás nespasí. Teorie, že nás vitamin C ochrání před nachlazením či chřipkou, pochází z výzkumu provedeného v roce 1932. Od té doby však celá řada studií nic takového neprokázala.

3. Horkovzdušné sušáky rukou jsou hygieničtější než papírové ručníky

Na první pohled logické tvrzení – když si ruce jen tak usušíme horkým vzduchem, ničeho se nedotýkáme, tak máme ruce krásně čisté. Papírové ručníky nejsou sterilní, a tak na sobě mají bakterie, které přeneseme na své ruce. Ano, logické… Jenže to není pravda. Papírové ručníky – tak jako všechno, co není sterilizované – mohou obsahovat bakterie. Ovšem je to celkem směšné množství v porovnání s tím, co si nafoukáme na ruce pomocí horkovzdušných sušáků, ve kterých se mikrobům moc líbí. Nicméně není třeba propadat panice – naše zdraví sušáky nijak neohrozí, takže se jim nemusíte vyhýbat.

4. Sklenice teplého mléka vám pomůže usnout

Mléko je spojováno s usínáním už tisíce let. Bohužel pro to neexistuje jediný vědecký důkaz. Je pravda, že mléko obsahuje tryptofan, látku, jež působí antidepresivně a má uklidňující účinek, ale pouze ve stopovém množství. I vajíčka a sýr ho obsahují víc, ale ani ty vás neuspí. Na druhou stranu, tisíce lidí by vám potvrdily, že nemohou-li usnout a napijí se teplého mléka, octnou se do několika minut zaručeně v říši snů. Ačkoli jde jen o placebo efekt, rozhodně nikomu neublíží a neměli by se ho vzdávat.

5. Peroxid vodíku je nejlepší dezinfekcí

Že peroxid zničí každou bakterii na rozbitém koleně, to se mu nedá upřít. Ale bohužel při této chvályhodné činnosti zničí i naše buňky, s nimiž přijde do styku, a tak zpomalí hojivý proces. Odborníci proto spíše doporučují ránu jemně opláchnout mýdlem a vodou nebo si pořídit šetrnější dezinfekci.

6. Zelené hleny znamenají bakteriální infekci a nutnost antibiotik

Ano i ne. Začnete-li smrkat zeleně, skutečně máte infekci. Jenže vůbec není jisté, že jde o infekci bakteriální, může se jednat o nákazu virovou, na kterou jsou antibiotika zbytečná, dokonce si jimi můžete uškodit. Jakékoli nepotřebné užívání antibiotik zvyšuje rezistenci (odolnost) bakterií k nim, a tak se může stát, že až budete tyto léky jednou skutečně potřebovat, už vám nezaberou, a léčbu si tím velmi zkomplikujete.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.howtodoit.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat