Prostreno.cz

Proč se probouzíte unavení

Den co den se probouzíte unavení? Na vině nemusí být jen mejdan nebo alkohol. Tyhle návyky a zdravotní problémy silně hrají proti vám!

Všichni víme, že dobrý spánek se podílí na pocitu svěžesti. Ale co když se probudíte a připadáte si jako po ráně kladivem? Přes noc si na vás posvítilo pár sabotérů! A špatnou polohou při spaní to teprve začíná…

Kyselý reflux

Odborníci tvrdí, že až 25 procent těch, kteří se nevyspí, trpí na kyselý reflux – a nevědí o tom (reflux je zpětný tok žaludečního obsahu do jícnu). Jestli patříte mezi ně, poznáte tak, že ráno máte kovovou nebo hořkou pachuť v ústech.

Skřípání zuby

Ve zdravotnické komunitě se skřípání zubů nazývá bruxismem a je to něco, co může ovlivňovat kvalitní noční spánek. Nejste si vědomi toho, že byste to dělali, protože vám spolunocležník nic neřekl? Zeptejte se zubaře, ten podle stavu vašeho chrupu pozná, jak se věci mají. Mimochodem, nebolí vás čelist? Potýkat se také můžete s bolestmi hlavy…

Chrápání

Stejně jako u bruxismu platí, že vy nevíte nic, ale partner ano. Chrápání je častým příznakem spánkové apnoe, poruchy, kdy je vaše dýchání mělké, nebo na chvíli absolutně žádné. Pokud se obvykle probouzíte s pocitem únavy a suchých úst, je pravděpodobné, že chrápete, což vás ochuzuje o úžasné vstávání.

Konzumace alkoholu

Někteří lidé spoléhají na alkohol, který jim pomáhá usnout. I když je pravda, že jeho konzumace může podpořit ospalost, odborníci tvrdí, že tahle metla lidstva může narušit normální spánkové cykly. Jinými slovy, může vám bránit v dosažení hlubokého spánku. V důsledku toho se probouzíte nespokojení.

Špatná poloha

Existují případy, kdy za ranní únavu může špatná spací poloha. Za velkou většinu z nich prý může pozice na boku, respektive nesprávná poloha boků. Ta se může upravit vložením polštáře mezi kolena. Někdy je také na vině špatný polštář, nesprávná podpora hlavy a zkroucená páteř.

Technické vymoženosti v akci

Elektronická zařízení s displejem vyzařujícím modré světlo může narušit produkci melatoninu, hormonu spánku. Takže v okamžiku, kdy skočíte do postele, přestaňte používat svůj chytrý telefon, notebook nebo televizi. Tahle pohodlnost by se vám mohla vymstít.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat