Prostreno.cz

Když máte chuť na sladké, jděte si zacvičit. Kdo se potí, nehřeší

Zase vás honí mlsná a po těžkém dni v práci se odměňujete odpočinkem, který si zpestříte pytlíkem brambůrek či bonbonů? To je přesně ono. Právě nicnedělání a sklony k lenošení vás nutí sahat po nezdravých potravinách!

Je těžké odolat chuti na čokoládu, sušenkám a gumovým medvídkům. I když se snažíte nepodléhat, protože víte, že takové dobroty jsou před plavkovou sezonou zakázané a nežádoucí, pokušení zkrátka nemůžete ignorovat. Že o tom víte své a kolikrát se při ranním vážení nestačíte divit? Pak vás jistě potěší, že se našlo zajímavé řešení, jak své nezřízené chutě úplně zablokovat. V čem vězí to tajemství?

Kdo se potí, nehřeší

Výsledky britské studie provedené na univerzitě Leeds Beckett odhalily zajímavou souvislost mezi cvičením a sníženou touhou na nezdravé a tučné potraviny. Tamní vědecký tým po několik měsíců sledoval zúčastněné dobrovolníky rozdělené do dvou skupin. V první byli sportovní nadšenci, kteří fyzickou aktivitu provozovali pravidelně, ve druhé se octli lenoši, co tepláky oblékli čistě výjimečně a pohybu se vyhýbali. Když si výzkumníci posvítili na stravovací návyky respondentů, stavbu těla a intenzitu cvičení, nebylo o objevu roku pochyb!

Sport jako záruka správného jídelníčku

Finální analýza na základě nashromážděných dat i lékařských testů jednoznačně prokázala, že jedince s vysokou úrovní fyzické kondice nelákají nezdravé laskominy, samozřejmě v porovnání s jejich „gaučovými“ kolegy – těm se navíc sklony k obžerství navýšily o celých 10 procent! No vida, tak odtud vítr vane…

Svou roli hraje i psychika

„Lidé, kteří nesportují, vyhledávají potraviny s vysokým obsahem tuku jako určitou formu dopingu a vlastní odměny. Aktivní jedinci však nacházejí spokojenost ve své činnosti, nikoli v jídle. Nemyslím si, že by něco takového bylo dříve známo. I když jsou naše zjištění pouze pozorovací, plyne z nich, že radost z pohybu ovlivňuje stravování i jeho kvalitu,“ vysvětluje autor průzkumu Graham Finlayson, který působí na výše zmíněné univerzitě.

Místo tyčinky jogging?

Co vy na to? Není tohle skvělé řešení, které vás spolehlivě odradí od častých výletů do ledničky či spižírny? Až vás zase přepadne mlsná, jděte se třeba proběhnout, nebo projet na kole. S tímhle zlepšovákem už obžerství ani následným výčitkám svědomí nepropadnete!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat