Prostreno.cz

Jak váš věk může ovlivnit zdraví ve vašich ústech

Pravidla jsou jasná. Zuby se musí čistit dvakrát denně minimálně po dobu dvou minut. Pak je důležité používání mezizubních kartáčků a vod. Stačí to ale? Záleží, kolik vám je let…

Milad Shadrooh, kvalifikovaný zubař, kterému se podle hudebních vtipných videí přezdívá „zpívající doktor“, objasňuje, jak věk může ovlivnit zdraví vašich zubů.

Mám sedmdesátileté pacienty, kteří mají ústa třicetiletých, ale pak mám třicátníky, kteří zdraví svých zubů zanedbávají a nechávají je napospas osudu,“ popisuje Milad Shadrooh. Co považuje za nejčastější problémy? Kromě opotřebení zubů je to eroze, na které se podílí konzumace kyselých potravin a nápojů, ale i skřípání zubů. (Tomu se dá zabránit používáním průhledného chrániče, jež se nasadí na noc.) A dál?

O co napsat Ježíškovi za pár let?

Starší generace si nepotrpí na kolové a šumivé nápoje, ale zase se potýká s kovovými výplněmi a zlomenými zuby. Čas, konkrétně obrušování chrupu a žvýkání potravy, způsobuje, že se zuby stávají křehkými. Jenže ani zájem o ně nemusí tento problém vyřešit. Víte, jaký je největší rozdíl mezi novou generací a tou starší?

„Jak stárnete, může být těžší čistit si zuby správně, zvláště pokud trpíte bolestí rukou nebo artritidou. To znamená, že lidé mohou mít stejné návyky jako kdysi, ale už nemají sílu rozvíjet je. Proto vždy doporučuji, zejména u starších pacientů, elektrický kartáček na zuby, který vyřeší problém s neúčinným čištěním,“ komentuje lékař a přidává další nešvar, který se podílí na zažloutnutí zubů a jejich celkovém zdraví. Tím je kouření.

Kouřit, nebo nekouřit?

Mladí, starší, je to jedno. Nikotin a dehet chrupu neprospívají v jakémkoli věku. „I proto je velmi důležité dbát na hygienu dásní. Pokud se jí pravidelně nevěnujeme, mohou v ústech vyrůst ošklivé věci. Hodně se setkávám například s rakovinou,“ podotýká zmíněný zubař. Tu ale většina lidí řeší až jako poslední. Spíš se kdekdo zajímá o estetiku.

„Přichází ke mně lidé, kterým je klidně i 70 let. Chtějí vybělit zuby, protože ačkoli se o ně starají, stejně vypadají tmavě, a to jen kvůli procesu stárnutí,“ krčí rameny odborník, který jako každý dentista nevidí příčinu jen v pití kávy, čaje či červeného vína. Pořád platí, že čím déle máte zuby v ústech, tím více jsou zbarvené. Nikdy však není příliš pozdě na bělení zubů, ale musíte tento krok důkladně zvážit a prokonzultovat se svým lékařem. Ostatně, právě s ním je nutné sjednávat si schůzky pravidelně.

Dvakrát ročně. Tak jsou stanoveny preventivní prohlídky, na které byste se měli dostavit bez ohledu na věk. „Nic totiž nekoná pravidelnou návštěvu zubaře, který sleduje výplně, zubní protézy a má přehled o všeobecném zdraví dásní,“ uzavírá Milad Shadrooh s dodatkem, že to je asi to nejlepší doporučení, které lze uvést v souvislosti s dentálním zdravím a stárnutím.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat