Prostreno.cz

Fialová je dobrá. Proč jí dát přednost i na jídelníčku

Máte na svém jídelníčku dostatek zeleniny a ovoce? A co takhle zaměřit se na fialovou, patří tahle barva na váš stůl?

Fialově zbarvené plody obsahují antokyany, pigmenty, někdy též nazývané jako flavonoidy. Toto přírodní barvivo slouží nejen k přibarvování některých výrobků a potravin, ale také je prospěšné pro naše zdraví. V poslední době jim vědecké studie přisuzují mnoho úžasných účinků na zdraví. Studie prokázaly, že mohou být prospěšné při léčbě rakoviny, srdečních onemocnění, zánětlivých a bakteriálních chorob.

Účinky fialových plodů se využívaly i v dřívějších dobách, byly součástí směsí na léčbu hypertenze, jaterních poruch, průjmů, cukrovky i ledvinových kamenů.

Máme pro vás několik fialových potravin, které by vám neměly chybět na talíři.

Sladké bobulky

Pokud dáváte přednost ovoci, tak zrovna z těch fialových máte rozhodně na výběr. Antokyany obsahují ostružiny, borůvky, černý i červený rybíz, modré hrozny, třešně, brusinky, švestky a jahody. Antokyany obsažené v černém rybízu (533 mg ve 100 g) jsou podle řady studií použitelné pro zlepšení vidění a pro prevenci šedého zákalu.

Z říše zeleniny

Přemýšlíte, jaká zelenina je ještě fialová kromě lilku? Tak schválně, na kolik z nich jste přišli:

Červená řepa

Víte že…

Naši předci spíše konzumovali nať červené řepy než samotný kořen? Listy se upravovaly podobně jako špenát a kořen sloužil spíše k léčebným účelům.

Řepa je v poslední době velmi vyhledávanou zeleninou obsahuje mnoho důležitých látek pro náš organismus. Z pohledu nutričních odborníků je dobře uvařená řepa stejně dobrým zdrojem živin jako v syrovém stavu. Konzumace řepy podporuje peristaltiku střeva, činnost žaludku a žlučníku. Je nepostradatelnou součástí detoxikačních kúr. Navíc zesiluje stěny cév, zpevňuje pokožku a aktivuje tvorbu červených krvinek.

Černá mrkev

V obchodě jste ji možná ještě nezahlédli, ale u místních farmářů a zahrádkářů se jí dostává velké obliby. Tato mrkev je o něco sladší než její oranžová příbuzná, její kořen je temně fialový s oranžovým středem. Skvěle vynikne v zeleninových salátech i samostatně na talíři.

Fialové brambory

Ty jsou u nás ještě v plenkách ve výzkumných ústavech, ale už nyní je vědci označují za superpotravinu budoucnosti, právě díky jejich nutričním hodnotám. Pokud vyrazíte na dovolenou do Francie, tam se vám může poštěstit je i ochutnat, mají jemnou oříškovou chuť a celé, včetně středu, vynikají fialovou barvou.

Artyčok fialový

U nás bohužel je známější jeho zelená varianta, což je opravdu škoda, mají přímo znamenitou chuť. Sterilované artyčoky se přidávají například na pizzu, čerstvé stačí jen povařit a přelít máslem. Můžete je také grilovat, přidat do polévky nebo z nich připravit ragú. Artyčoky obsahují také léčivý cynarin, který má regenerační účinky, a navíc dodává zelenině nasládlou chuť.

A pokud ještě nemáte fialové dost, můžete také vybírat z odrůd salátů s fialovými listy nebo ochutnat fialovou kukuřici. Dalšími skvělými zdroji antokyanů jsou ředkvičky, červené zelí a červená cibule.





Celkem 6 komentářů

Rozálie Tomášová
25.04.2023
Rozálie Tomášová
25.04.2023
alzbeta+mackova
04.07.2017

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat