Prostreno.cz

Čím můžete podpořit kojení? Fenyklem

Jak zvýšit produkci mateřského mléka? Ještě než začnete panikařit, obraťte pozornost směrem k přírodě. Bylinky vás v nouzi určitě nenechají!

Někdy je mateřského mléka méně než úplně málo. Odborníci v takových chvílích doporučují hlavně zvýšit pitný režim, a to až na 3 a půl litru denně, a konzumovat výživnou stravu. Existují však i další rady, v nichž často figuruje odvar z fenyklu.

Osvědčenost sama!

Odvar se připraví tak, že se 2 lžičky semen povaří v 1,5 l vody (cca 15 minut). Je libo radši nálev? ½ čajové lžičky semen na 1 šálek se scedí horkou vodou a nechá se 10–15 minut louhovat. Takto vytvořený nálev se popíjí 2–3x denně. A proč zrovna právě fenykl?

Fenykl se používá už od dob antiky, pěstoval se i ve středověkých klášterních zahradách. Lidové léčitelství si cení fenyklového čaje právě jako prostředku podporujícího tvorbu mléka během kojení.

Foeniculum vulgare coby žlutý anděl

Nyní jsou plody fenyklu součástí čajů proti kašli, čajů s projímavým účinkem a čajů na zlepšení funkce žaludku a střev. Největší podíl celosvětové sklizně se zpracovává pro účely získávání anetholu, využívaného v potravinářském a kosmetickém průmyslu.

Čerstvými listy se koření saláty, ryby a omáčky, takže aspoň víte, co „se zbytky“. Fenykl je také oblíbenou přísadou do pečiva a likérů. Ještě pochybujte o jeho účincích? Možná bude lepší, když si na vlastní kůži vyzkoušíte jeho sílu, která se pochopitelně projevuje i v bylinkových směsích. Vyzkoušet můžete třeba tuhle:

Smíchejte 20 g semene kmínu, 30 g semene fenyklu obecného a 20 g semene anýzu vonného: 1 lžíci směsi přelijte 200 ml vroucí vody a 20 minut vyluhujte. Pijte 2x denně před jídlem. A kde fenykl hledat?

Na procházku do pole

Kvete od července do září, má žluté květy a hoví si na slunných, hlubokých, živinami bohatých, vápenitých půdách. Jednotlivé mladé listy se mohou sklízet průběžně, přičemž plody dozrávají na sklonku léta. Tak vyrazte na procházku s kočárkem, ale ještě předtím se přesvědčte, zda nepanikaříte zbytečně.

Jak vůbec poznáte, že je právě u vás všechno v pořádku? Miminko denně pomočí asi tak šest plenek – a stolici má jednou či dvakrát. Přibývá na váze, často saje, vypadá zdravě a nic nenasvědčuje tomu, že by mu něco chybělo. Roli často hraje i nesprávná poloha dítěte. Miminko má ležet na boku čelem k matce. K prsu se nemá stáčet tělem ani nemá otáčet hlavičku. Pro co největší pohodlí a účinnost kojení musí velmi široce otevřít ústa a uchopit co největší část dvorce.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat