Prostreno.cz

Zdravé potraviny pro váš jídelníček

Chcete se dožít vysokého věku a zajistit si kvalitní život bez neduhů? Pak tomu přizpůsobte jídelníček. Soustředit byste se měli zejména na pohanku, brokolici, špenát a hroznové víno. Má to své důvody!

Rakovina, obezita, kardiovaskulární onemocnění, vysoká hladina cholesterolu… To jsou věci, kterých se dnes obává asi každý. Naštěstí existuje účinná a chutná prevence, jež může takovým zdravotním komplikacím zabránit. Jakým potravinám byste se rozhodně neměli vyhýbat, ale naopak je konzumovat po kilech? Na nákupní seznam si určitě připište…

Špenát, zelená pro zdraví

Pro někoho obyčejná zelenina, avšak zázračné schopnosti špenátu nikdo neodpáře. Pomáhá totiž eliminovat volné radikály, zlepšuje paměť, celkově stimuluje mozek a nesmírně prospívá srdci. Patří k nízkokalorickým surovinám, ale je bohatým zdrojem vitaminů A, C, K, B6 a cenných minerálních látek. Jmenovitě hořčíku, draslíku, vápníku, zinku a železa.

Citron, kyselost je k užitku

Citronová šťáva snižuje riziko cévní mozkové příhody a může také pomoci při léčbě ledvinových kamenů. Další pozitivní stránkou citronu je, že pomáhá bojovat proti rakovině, zabraňuje zácpě a vysokému krevnímu tlaku.

Quinoa, vzácný poklad Inků

Quinoa neboli merlík chilský je rostlina, jejíž domovinou je Jižní Amerika. Semena se tradičně používala jako obilnina a v moderním stravování se těší stále větší popularitě. Jedná se o potravinu, která je nejbohatší na bílkoviny ve srovnání s ostatními zrny a má dvojnásobné množství vlákniny. Co dokáže? Reguluje hladinu cholesterolu i cukru v těle, podporuje vstřebávání výživných látek a předchází vzniku žlučových kamenů.

Pohanka, opomíjený lék

Že ji v obchodě přecházíte bez povšimnutí? Chyba. Pohanka udržuje zdravé srdce, příznivě působí na cévy i celý cévní systém a snižuje riziko vzniku cukrovky. Zároveň je skvělou zásobárnou vitaminů, železa a bílkovin.

Hroznové víno, silák v malém balení

Dostihnou vás občas chmury? Zažeňte je touto sladkou dobrotou! Je vědecky dokázáno, že hrozny tlumí pocity úzkosti. Navíc vám poskytnou ochranný štít před rakovinou plic, tlustého střeva i jícnu. Proč toho tedy nevyužít?

Brokolice, přítel zdraví i diety

Tato zelenina zlepšuje krevní oběh v důsledku vysokého množství železa. Zachovává zdravé srdce, zlepšuje zdraví kostí a sráží hladinu cholesterolu. Kromě toho je brokolice také silným antioxidantem, který pomáhá bojovat proti rakovině. Je bohatá na měď, vlákninu, draslík a vitamín K, B6, C a E.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat