Prostreno.cz

Zapomeňte na židli a sedněte si raději na zem

Židle jsou poměrně novodobým vynálezem, bez kterého si dnes ani život nedokážeme představit. Přesto stále v některých končinách světa žijí civilizace bez židlí, a dokonce mají mnohem méně problémů se zády než my, na čtyřech nohách sedící.

Schválně si spočítejte kolik hodin denně prosedíte, pokud pracujete v kanceláři je tohle číslo přímo děsivé. Jsme přikovaní na jedno místo, a i když je židle sebevíce pohodlná, stejně to není úplně to nejlepší.

Pokud aspoň někdy máte tu možnost nebo jste v pohodlí domova, vyzkoušejte dnes večer místo na gauči posedět si na zemi, v některých kulturách se i při jídle sedí na zemi a jídlo se servíruje na zemi nebo jen na mírně vyvýšených plochách. Tato starodávná tradice má své kořeny v józe i ájurvedě, kde si uvědomují podstatu propojení se zemí. S přednostmi sezení na podlaze přicházejí i některé vědecké studie. Schválně jaké příznivé důvody zjistily.

Pohodlí na prvním místě

Pokud se sezením na zemi budete teprve začínat, nemusí být pro vás zrovna nejpohodlnější, ale můžete si k tomu vzít i různé pomůcky, sednout si na deku, venku na trávu či na polštář. Sednout si můžete, jak chcete, nejčastější je takzvaný turecký sed se zkříženýma nohama, v józe se této pozici říká Sukhasana. Nebo můžete zvolit sed na patách, klekněte si a dosedněte na paty, této pozici se říká Vadžrásana (pozice diamantového sedu).

Uvolnění a koncentrace

Pokud si sednete do takzvaného tureckého sedu, kolena mírně tlačte dolů, otevřete hruď a hlavu držte vzpřímeně. Tato pozice vytváří podmínky pro uvolněný a zároveň ostražitý stav těla i mysli. Navíc tato sedací pozice umožňuje, aby se mysl uklidnila, působí tlak na dolní část páteře, což usnadňuje uvolnění, uvolňuje svalové napětí a snižuje vysoký krevní tlak.

Pro lepší trávení

V této póze se vám bude i dobře jíst, vaše tělo bude přijatou potravu lépe trávit. Kývací pohyb při ohýbání dopředu k jídlu a návratu do přirozeného sedacího postavení pomáhá břišním svalům vylučovat trávicí šťávy, které jsou potřebné pro rychlé a správné trávení.

Prodlužuje život

Pravidelné vystupování z této pozice na podlaze, aniž byste se opírali o ruku, vám mohou také prodloužit život. Podle studií se na zvednutí vyžaduje značná flexibilita a síla těla, která je nutná, aby se předešlo běžným nehodám, úrazům a pádům.

Zlepšuje pevnost a flexibilitu

Tato sedací pozice protáhne boky, kolena a kotníky. Také zvyšuje flexibilitu v oblasti páteře, ramen a hrudníku, čímž je flexibilnější a je schopnější odvrátit určité nemoci. Tato síla a flexibilita vám pomůže stát vzpřímeně, stejně jako vyzdvihnout těžké předměty, aniž byste si zranili záda.

Zlepšuje krevní oběh

Když sedíte na podlaze, krev snadněji proudí srdcem do všech částí těla, na rozdíl od sezení na židli s nohama daleko pod úrovní srdce. Správný krevní oběh zaručuje, že všechny orgány těla dostanou potřebné živiny, aby správně fungovaly.

Pomáhá při hubnutí

Pokud chcete ještě zhubnout nějaké to kilo, na zemi to půjde mnohem lépe. Vědecké studie prokázaly, že při jídle na zemi jíme mnohem pomaleji a nepřejídáme se, protože náš organismus lépe předává signály do mozku o plnosti žaludku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat