Prostreno.cz

Yzop lékařský. Poznejte bylinku poslední pomoci

Pod tímto lidovým označením „bylina poslední pomoci“ se skrývá léčivý i okrasný keř yzop lékařský. Yzop využijete nejen v kuchyni, ale také má spousty přínosných účinků na náš organismus. Dáte mu šanci?

Yzop je vytrvalý polokeř, který může být i okrasou vaší zahrady, může být součástí skalky nebo použit jako nízký živý plot. Patří do čeledi hluchavkovitých, takže má velmi bohaté květenství, jeho kvítka jsou nejběžněji modrofialové, ale jsou i růžové a bílé druhy.

Sbírají se mladé lístky nebo se suší nať na počátku květu, to znamená od června až do podzimu. Yzop je stálezelený keř, takže na sběr máte času dost. V čerstvých listech je vysoký obsah vitaminu C, až 170 mg ve 100 g. Dále obsahuje silice, flavonoidy, třísloviny, hořčiny. Jeho složení má silné antiseptické účinky. Poznejte všechny přínosy tohoto neobyčejného keříku.

Stop pocením

Zrovna teď v létě ocení yzop ti, kteří mají problémy s nadměrným pocením. Látky obsažené v yzopu, při pravidelném užívání dokážou zmírnit tyto obtíže. Především napomáhají odstranit noční pocení.

Slast pro dýchací cesty

Yzop je přímo stvořen pro celou dýchací soustavu, jeho antiseptické složení napomáhá při léčbě astma, ale i chřipek a nachlazení. Napomáhá uvolnit dýchací cesty. Jeho účinky se projevují již v ústní dutině, můžete ho používat i jako kloktadlo, dezinfikuje ústní dutinu a napomáhá při léčbě zánětu hrdla.

Pro lepší trávení

Bylinka působí blahodárně i náš žaludek, podporuje činnost žaludku a trávení. Dokonce je vhodný i jako doplněk při léčbě nechutenství. Yzop dále podporuje činnost ledvin, působí močopudně a má antiseptické účinky, zvláště na močové cesty. Na podporu trávení i při nadměrném pocení se užívají dvě lžičky sušeného yzopu přelité šálkem vroucí vody.

Yzop v kuchyni

Jeho chuť oceníte i při vaření, velmi chutný je v kombinaci například s bobkovým listem, mátou, petrželkou, tymiánem i kerblíkem. Má kořennou vůni a slabě nahořklou chuť, je velmi aromatická, do pokrmů přidáváme nejvýše ½ lžičky na osobu.

Jako koření ho můžete použít na dochucení bramborových, luštěninových a zeleninových polévek, do salátů i omáček. Oceníte ho i při pečení masa, obzvláště zvěřiny.

TIP: Yzop vynikne i v mletém masu, jeho nevšední chuť oceníte i v játrových knedlíčcích. S touhle tajnou přísadou budou prostě k sežrání.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat