Prostreno.cz

Co jíst, když máte menstruaci

Období menstruace způsobuje zmatek mysli i těla. A to rozhodně není zábavné. Změny nálad, nadýmání, nepohodlí i bolest. Pokud však víte, jak zacházet se svým tělem, můžete si spoustu z těchto nepříjemností ušetřit. Jezte správně!

Pět nejlepších věcí k jídlu, které ulevují od klasických neduhů během menstruace? Tady jsou! (Nemusíte je jíst všechny, nicméně váš jídelníček by měl obsahovat aspoň tři z pěti vyjmenovaných položek.)

Ovoce (banány a ananas)

Banán je bohatý na draslík, což znamená zásobení dobrou náladou. Je užitečný také jako projímadlo, takže se díky němu můžete rozloučit i s nepravidelným pohybem střev během vašich dní. Sladký banán sem tam vyměňte za ananas, jenž vám dodá malé dávky manganu. Ten je důležitý pro hladký a snadný průtok krve.

Čokoláda

Mnoho žen mívá během menstruace chuť na něco sladkého – třeba na čokoládu. Chcete slyšet dobrou zprávu? Náramně se to hodí! Kvalitní tmavá čokoláda s minimálním obsahem cukru je nabitá antioxidanty a uvolňuje serotonin, hormon štěstí. A víte, že obsahuje i hořčík, který eliminuje výkyvy nálad?

Listová zelenina

Zelenina je skvělá vždycky, ale co se „červeného období“ týče, funguje doslova jako kouzelná kúra. Zelená listová zelenina, jako je třeba špenát, obsahuje hodně minerálů. K čemu jsou dobré? Železo, draslík, vápník a hořčík pomáhají uvolňovat napětí a uklidňovat psychiku. Neříkejte, že zrovna tohle během menstruace není žádoucí…

Losos

Tato ryba je jedním z bohatých zdrojů omega-3 mastných kyselin, což je klíčový prvek pro řešení svalových křečí a špatných nálad. Ryby nejíte nebo nesnášíte? Obraťte svoji pozornost jinam – k vlašským ořechům, vejcím, sóje či lněnému semínku.

Čaj

Zatímco kofeinové nápoje během vašeho období udělají víc škody než užitku, to samé se nedá tvrdit o zázvorovém nebo heřmánkovém čaji. Oba vám naopak pomohou vyrovnat se s nevolností a nadýmáním.

Zatímco těchto pět věcí je odborníky na výživu doporučováno, na opačné straně stojí několik vykřičníků. Čemu se během menstruace vyhýbat?

  • Potraviny bohaté na cukr nebo sůl: Náhlý pokles hladiny cukru způsobí, že budete více podráždění. Příliš mnoho soli zase zadržuje vodu v těle, což vede k nadýmání. Proto se vyhněte všem fast foodům a baleným produktům.
  • Zmrzlina: Vysoký obsah tuku může zvýšit bolest. Také řekněte „ne“ všem sýrům a krémovým pokrmům.
  • Obiloviny (rafinovaná nebo zpracovaná zrna): Mohou narušit hladiny cukru a způsobit další problémy. Je tak vhodné dočasně blokovat bílý chléb, těstoviny, koláče či sušenky.
  • Kofein: Kofein je povzbuzujícím činidlem, a přestože je podáván v malém množství, může se během menstruace podílet na nespavosti, kolísání nálad a bolestivých křečích.
  • Alkohol: Alkohol, v jakékoli formě nebo množství, může zvýšit depresi a způsobit silnější krvácení.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat