Prostreno.cz

Domácí první pomoc při ekzému. Vsadit můžete i na ovesné vločky

Už nevíte, čím zaměstnat ruce i hlavu, abyste se konečně přestali škrábat? Poradíme vám zaručené fígle, které zabírají na jedničku. Dejte si koupel z ovesných vloček, natřete se kokosovým olejem a udělejte inventuru šatníku!

Ekzém, nebo chcete-li atopická dermatitida, je vlastně svědivý kožní zánět. Může být alergického i nealergického původu a jedno se mu odepřít nedá – pálí jako čert! v současné době postihuje nějaký druh ekzému přibližně 25 procent našinců. Patříte mezi ty nešťastné? Pak jistě vítáte všechny možnosti, jak si od nepříjemného svědění trochu ulevit. Zkusíte třeba tyhle?

Kokosový olej? Není jenom do kuchyně

Ano, čtete správně. Voňavý mastný pomocník je skvělý na vaření, ale stejně dobře funguje i co se týká péče o pleť.

Nejčastější příčinou ekzémů je suchá kůže. Kokosový olej je výborný zvlhčovač s antibakteriálními a protizánětlivými účinky, což se lidem s dermatitidou náramně hodí, protože mají na pokožce větší množství bakterií. Ty samozřejmě průběh onemocnění jenom zhoršují,“ říká ředitel newyorské dermatologické kliniky Jeremy Fenton.

Zvlhčovač. Ve spreji i do zásuvky

Pokud je klima u vás doma podobné Sahaře, vaše kůže to odskáče dvojnásobně. Zvažte investici do zvlhčovače vzduchu, budete nejen dýchat zdravěji, ale minimalizujete i potíže spojené s ekzémem. Není teď na utrácení ta nejvhodnější doba? Nabízí se ještě jedna alternativa v podobě osvěžující tělové mlhy ve spreji. Ta pokožce pomáhá zadržovat vlhkost – přesně tohle teď potřebujete jako sůl.

Ovesná koupel. Úleva i relax

Máte ve zvyku snídat ovesné vločky, proto jich máte vždy pořádnou zásobu? Ani nevíte, jak se teď náklonnost ke zdravému stylu života hodí. Vločky totiž při vnějším použití pleť hydratují, normalizují hladinu pH a sloučeniny v ní obsažené bojují proti zánětům. To je názor dermatoložky Ranelly Hirsch, která vede soukromou praxi v americkém Bostonu. A jak je použít? Šálek rozemletých vloček přesypte do plátěného pytlíčku a jednoduše přidejte do vodní lázně.

Revize šatníku jako nutnost

Když otevřete skříň, co tam na vás vykoukne? Pokud vidíte záplavu hrubých tkanin, nedivte se, že jste u kožního lékaře jako doma. Tyto materiály pokožku zbytečně dráždí, což celé situaci rozhodně nepřidá. Měli byste oblékat prodyšnější kousky, jako je třeba bavlna, z ní následky nekoukají. Není tohle perfektní výmluva, proč se vydat na nákupy? Řekněme, že je máte vyloženě na předpis…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat