Prostreno.cz

Med léčí odřeniny, bolest v krku i kocovinu

„Tekuté zlato“ i tak se někdy přezdívá medu a je tomu skutečně tak. Med je díky svému složení opravdu cenou složkou naší potravy. Ve skutečnosti je med jednou z nejstarších přírodních surovin a zároveň sladidlem. Po staletí je využíván jak pro své kuchařské, tak léčebné účely. Včelařství pochází dokonce z roku 2400 př. n. l. z egyptské Káhiry. Dokonce i slavná Kleopatra přidávala do svých mléčných lázni med pro zachování věčné krásy.

Surový med, který nebyl pasterizován a nemá žádné přísady, má silné antibakteriální, antiseptické a antioxidační vlastnosti. Je to bohatý zdroj přírodních cukrů, med obsahuje také riboflavin, niacin, vitamíny B12 a C, vápník, železo, draslík, fosfor a hořčík.

Znáte všechny jeho přednosti?

Léčí rány a odřeniny

Med funguje jako přírodní antiseptikum a má mnoho antimikrobiálních vlastností, které sterilizují rány, podporují hojení, a navíc snižují bolest. Med aplikujte přímo na poranění. Aby nestékal, přiložte přes něj ještě kousek gázy, opakujte několikrát denně podle potřeby.

Tiší drobné popáleniny

Při vaření stačí chvilka nepozornosti a drobná popálenina je na světě, rychlou pomoc najdete ve vaší spíži. Med pokožku zklidní, napomáhá hojení a zabraňuje vzniku možných infekcí.

Na bolest v krku

Již naše babičky přidávaly med do vlažného čaje na zklidnění kašle. Dokonce i Světová zdravotnická organizace doporučuje med jako přírodní lék proti kašli. Pro rychlou úlevu se doporučuje zkonzumovat lžíce surového medu. Med potlačuje kašel, zklidňuje a čistí krk od hlenu.

Pro lepší spánek

Med podporuje kvalitní spánek hned dvěma způsoby. Nejprve zajistí dostatečnou zásobu jaterního glykogenu, který zajistí, že váš mozek nebude spouštět nouzové hledání paliva, což může vést k narušení spánku a nočnímu výletu do ledničky. Za druhé, med zajišťuje zdravý spánek tím, že stimuluje uvolňování inzulinu a umožňuje tryptofan snadno vstoupit do mozku. To přispívá k uvolnění melatoninu v mozku, který je nezbytný pro klidný spánek.

Pomáhá při sezonních alergiích

Tuzemský kvalitní med, nejlépe od včelaře z vašeho okolí vám může pomoci při běžných potížích způsobených sezonní alergií. Pravidelná konzumace místního medu vám pomůže rozvinout imunitní systém, protože obsahuje pyl z vašeho blízkého okolí, od kterého se právě odvíjí vaše alergie.

Skoncujte s kocovinou

Měli jste „náročný“ víkend a v pondělí se potácíte z postele s bolestí hlavy? Nevadí, med si poradí i s kocovinou. Místo zázračné pilulky si dejte lžící medu, klidně i dvě. Med pomáhá organismu účinně odbourat i ty poslední zbytky alkoholu, protože fruktóza pomáhá metabolizovat alkohol, a navíc vám dodá potřebnou energii do nového dne.

Posiluje paměť

Toto přírodní sladidlo může také zlepšit jak krátkodobou, tak dlouhodobou paměť. To platí zejména u žen během i po menopauze. Studie z roku 2015 uvádí, že med příznivě ovlivňuje paměť, schopnost koncentrace a zlepšuje schopnost učení.  Pro lepší paměť se doporučuje užívat pravidelně 1 až 2 polévkové lžíce medu ráno nebo těsně před spaním.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat