Prostreno.cz

Používáte dostatek opalovacího krému? Lékaři si to nemyslí

99 procent dermatologů si myslí, že jejich pacienti nepoužívají dostatek opalovacího krému. Co je k tomu vede? Lidé si stěžují na spoustu věcí. Jednou z nich jsou i finance! Vyměníte i vy pár korun navíc za rakovinu kůže?

Každý ví, že sluneční UV záření způsobuje rakovinu kůže. (Podle portálu Epidemiologie zhoubných nádorů v ČR za posledních 30 let vzrostl počet Čechů, kteří onemocněli touto zákeřnou nemocí až čtyřikrát.) A taky že opalovací krém riziko jejího vzniku snižuje. Bohužel, i když si většina lidí je rizika vzniku rakoviny vědoma, stejně opalovací krém nepoužívá. Proč?

Předčasné stárnutí pokožky je jen začátek

Víte, že…

Rakovina kůže má své „oblíbence“. Nejohroženější skupinou jsou kromě osob se světlým fototypem kůže, zejména mladé ženy, a lidé starší 55 let.

„Existuje pochopitelně dlouhý seznam důvodů, proč lidé nepoužívají opalovací krém, nebo si jej nanášejí jen malé množství. Podle některých je mléko na opalování nepohodlné, prošlé, není vždy dostupné, občas je i drahé – a tak dále. Seznam směle může pokračovat,“ říká vedoucí studie Dr. Aaron Farberg z Lékařské školy Icahn na hoře Sinaj v New Yorku. Právě on se zaměřil na to, zda je na plážích a březích vodních nádrží všechno v pořádku.

„Je všeobecně známé, že sluneční ultrafialové záření způsobuje rakovinu kůže, takže jako dermatologové chceme povzbudit naše pacienty, aby neustále zlepšovali své návyky a chránili se před sluncem,“ dodává odborník s tím, že každý, kdo si chce užít letních radovánek, by se bez dostatku opalovacího krému neměl obejít. Stejně tak je nutné střídat pobyt na přímém slunci se stinnými místy. A i nošení slunečních brýlí je nutností.

Větší než minimální množství krému

Co se týče minimálního množství opalovacího krému, odborníci z Americké akademie dermatologie stanovili nejnižší hranici na 30 gramů. Toto množství by mělo pokrýt všechny vystavené části těla. Zároveň by produkty měly nabízet ochranu širokého spektra (UVA a UVB) a mít ochranu proti slunečnímu záření (SPF) 30 nebo vyšší. Hodně však záleží i na pravidlech nanášení.

Opalovací krém se musí aplikovat nejméně 15 minut před pobytem na slunci. Vrstvu krému je nutné obnovovat aspoň každé dvě hodiny (nebo po koupání či při zvýšeném pocení)  – a to i když je produkt označen jako vodotěsný! Stále si proto opakujte, jaké výhody pro vás dodržování těchto pravidel má.

Denní používání opalovacího krému může až o polovinu snížit výskyt melanomu, nejnebezpečnější formy rakoviny kůže,“ apeluje Elizabeth Martin, výzkumná pracovnice na Alabamské univerzitě a zároveň prezidentka společnosti Dermatology and Estetics in Hoover v Alabamě.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat