Prostreno.cz

Nebezpečné letní potraviny. Dejte si pozor i na rajče

Maso i vejce. Na co si v létě dávat pozor? Kromě těchto dvou notoricky známých nástrah buďte ve střehu i vůči rajčatům a melounům! Víte, že vám kvůli nim hrozí nebezpečí?

Léto je úžasné a záludné zároveň. Pokud neprovádíte bezpečnou přípravu jídla, venkovní stravování může být zrádné. Udává se, že třeba ve Spojených státech amerických je každé léto kvůli žaludečním a střevním potížím hospitalizován jeden z šesti Američanů.

„Pravidlo číslo jedna zní: nenechávat potraviny mimo ledničku déle než čtyři hodiny,“ říká Amy Goodson, dietetička z Texasu. Hodně ale záleží i na kvalitě toho, co kupujete. Na které věci, potraviny a jídla si dát extra pozor?

Maso a hamburgery obecně

„Riziko je do značné míry závislé na počtu krav, které tvoří hovězí maso,“ říká Michael Schmidt, profesor mikrobiologie a imunologie, který působí na Lékařské univerzitě v Jižní Karolíně. „Čím větší je počet krav, tím větší je šance mít něco, co nebylo určeno k tomu, aby bylo v mase,“ dodává s tím, že mleté hovězí maso je oproti jiným druhým riskantnější. A proto radí připravovat si domácí hamburgery při teplotě minimálně 160 stupňů. Jen tak zabijete bakterii známou jako E. coli.

Caesar salát

Pokud se dresink v salátu Caesar připravuje tradičním způsobem, tedy se syrovými vejci, může se stát, že na něj nebudete vzpomínat s láskou. Zvlášť v létě je nutné věnovat pozornost tomu, aby vejce byly tepelně upravené. Mnoho lidí totiž syrová vejce přidává i do domácí zmrzliny.

Listové zelené saláty a bylinky

Že by něco jako zelenina a bylinky mohly být škodlivé? To si pište. Americká národní agentura pro ochranu zdraví odhalila, že v období od roku 1998 do roku 2008 bylo hlášeno 262 případů onemocnění způsobenými potravinami, jako jsou hlávkový salát, šalvěj, špenát, zelí, kapusta, rukola a zelí. Existuje několik způsobů, jak k něčemu takovému mohlo a může dojít.

Saláty a bylinky se zalévají špinavou, kontaminovanou vodou. Nemocný člověk zpracovává nebo prodává salát, aniž by si umyl ruce. A také krájecí prkénka nejsou úplně bez viny. Pokud nejsou dostatečně čistá, mohou se na nich množit bakterie z masa. Ty se pak přenesou na něco tak nevinného. Všechno řádně umývejte, lepší rada neexistuje.

Sladké melouny

Bakterie listérie si taky nebere servítky. Dokonce se před lety vystopovala jistá farma v Severní Karolíně, která dodávala do obchodů melouny s listérií. 140 lidem to způsobilo vážné zdravotní potíže, 30 osob dokonce zemřelo. Vzhledem k tomu, že tato bakterie žije na vnější slupce, opláchněte všechny melouny pod tekoucí vodou a důkladně je vyčistěte kartáčkem.

Problémové kuře

Kuřata jsou běžně kontaminována salmonelou a musejí být důkladně tepelně zpracována, aby se zbavila všech bakterií. Analýza spotřebitelských zpráv za rok 2014 zjistila, že 97 procent všech kuřecích prsou, včetně organických, bylo kontaminováno škodlivými bakteriemi. Kuře je proto třeba vařit na vnitřní teplotu 165 stupňů. Navíc si dávejte pozor na skladovací postupy ještě před tím, než ho dáte na gril.

Nevinná rajčata

Rajčata jsou super zdravá, ale když se neuvaří, bývají spojována se salmonelou. Konkrétně v roce 2006 bylo ve Spojených státech zaznamenáno 190 případů nákazy, přičemž platí, salmonela se vyskytuje ve stolici zvířat nebo v některých stanovištích včetně rybníků a odtokových příkopů. Suma sumárum, i rajčata je nutné důkladně mýt pod tekoucí vodou. Navíc odložte všechny pohmožděné nebo rozbité kusy. Tak co, čekali byste něco takového?





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat