Prostreno.cz

Umělá sladidla mohou trvale poškodit zdraví

Dovolená all inclusive s vámi pěkně zamávala a vy teď pracně shazujete kila navíc? Umělá sladidla vám nepomohou. Ba naopak. Jejich užívání může vést k trvalému negativnímu vlivu na zdraví. Opravdu si chcete ublížit?

Co jste dnes ráno měli ke snídani? Pokud preferujete šálek kávy oslazené malinkou pilulkou, jste v ohrožení. Čím dál častěji se totiž objevují důkazy o umělých sladidlech a jejich vazbách na negativní účinky na zdraví, což ještě zhoršuje nedávné zjištění týkající se spojení metabolismu, úbytku hmotnosti a zdraví střevní mikroflóry.

Je to platonická láska?

Víte, že…

Aspartam byl původně vyvinut jako bojová neurotoxická látka, která měla ovlivňovat myšlení nepřítele na bojišti. Zatímco jedni jej kritizují, druzí proti němu nic nemají.
V současnosti je schválený ve více než devadesáti zemích světa, přičemž jeho příznivci tvrdí, že je bezpečný a nejsou žádné nevyřešené otázky ohledně jeho bezpečnosti.

Nadměrná spotřeba cukru je pro naše zdraví špatná tak jako tak. Příliš mnoho cukru v lidské stravě může přispět k srdečním onemocněním, některým druhům rakoviny, cukrovce, depresi a dysfunkci imunitního systému. Může také potlačit naše kognitivní procesy a způsobit akné.

Tato fakta mnoho lidí natolik vyděsila, že se obyčejný bílý cukr dostal do nemilosti, což vydláždilo cestu pro vzestup umělých sladidel. Malých pilulek, které byly dříve považovány za nevinnou a vynikající alternativu „bílého zabijáka“.

Věda ovšem postupem času ukázala, že tyto maličké „jednohubky“ jsou ve skutečnosti nájemní vrazi – stejně jako cukr. Tak teď kdo z koho? Cukr, nebo aspartam, poprvé schválený již v roce 1974?

Není nad přímé zkušenosti

Nová studie, publikovaná v časopise Canadian Medical Association Journal, odhalila, že na každém drbu se ukrývá zrnko pravdy.

Vědci z Centra pro zdravotní inovace George & Fay Yee z Manitobské univerzity v Kanadě přezkoumali 37 studií, které obsahují informace o více než 400 000 lidech. Pozorovací studie, která trvala delší dobu, odhalila vyšší přírůstek hmotnosti, riziko obezity, relativně vyšší riziko srdečních onemocnění, vysokého krevního tlaku, cukrovky a dalších zdravotních problémů u těch, kteří konzumovali umělá sladidla – a pozor, řeč je i o stévii!

Cukr snad jedině z ovoce

„Vzhledem k rozšířenému a rostoucímu využívání umělých sladidel a současné epidemii obezity a příbuzných onemocnění je zapotřebí více výzkumů, aby bylo možné určit dlouhodobá rizika a přínosy těchto produktů,“ nechala se pro odborný magazín Science Daily slyšet vedoucí autorka studie Meghan Azad. Možná tato informace povzbudí lidstvo k tomu, že konečně přestane sladit. Mimochodem, vymačkat si sladkou šťávu z ovoce přímo do čaje, je taky řešení…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat