Prostreno.cz

Oblíbené kedlubny jsou zdravé od listů po kořen

Kedlubny jsou oblíbenou sezonní zeleninou, jsou nejen osvěžující, ale jsou také plné živin, které jsou potřebné pro naše zdraví. Kedlubny zlepšují trávení, pomáhají při redukci hmotnosti, posilují imunitní systém, posilují kosti. Poznejte všechny přednosti této oblíbené košťálové zeleniny.

Kedlubny jsou oblíbené v zemích a kuchyních po celém světě. Jsou ceněné nejen pro svou rozmanitost ve vaření, ale také proto, že jsou plné živin a minerálů, jako je měď, draslík, mangan, železo a vápník, stejně jako vitaminů jako jsou vitamin A a C. Kromě toho jsou kedlubny bohaté na vlákninu a antioxidanty. Znáte všechny jejich příznivé účinky?

Podporují zažívání

Kedlubna je dobrým zdrojem vlákniny. Vláknina podporuje peristaltiku střev, předchází zácpám, snižuje žaludeční křeče a nadýmání. Celkově přispívá ke správnému chodu celé trávicí soustavy.

Pro vosí pas

Tato košťálová zelenina obsahuje málo kalorií, ale je bohatá na cenné živiny a již zmíněnou vlákninu. Právě vláknina nám dodává pocit sytosti a tím zabraňuje nežádoucímu přejídání. Výživový specialisté doporučují kedlubny jako skvělou svačinku mezi hlavními jídly.

Podporují nervové a svalové funkce

Kedlubny jsou mimo jiné dobrým zdrojem draslík, který je právě klíčový pro nervovou soustavu a svalstvo. Průměrně ve 100 g kedlubny se nachází 350 mg draslíku a to rozhodně není málo.

Regulují krevní tlak

Již zmíněný draslík také funguje jako vazodilatátor, což snižuje napětí v kardiovaskulárním systému tím, že uvolňuje napětí v cévách a tepnách. Tím podporuje krevní oběh a okysličování důležitých center. Tím se snižuje riziko kardiovaskulárních příhod, jako jsou mrtvice či srdeční záchvaty.

Posilují kosti

Kosti jsou nevyhnutelně oslabeny stárnutím, ale jedním z nejlepších způsobů, jak tento proces co nejvíce oddálit je hlídání příjmu vápníku. Ve 100 g kedlubny se nachází 24 mg vápníku. Pokud chcete do budoucna udržet vaše kosti co nejdéle v kondici, pravidelně konzumujte potraviny bohaté na vápník. Čím dříve začnete s prevencí, tím více to tělu na stáří prospěje.

Pro zdravé oči

Kromě toho, že kedlubny jsou bohaté na vitamin C, mají také poměrně dobré množství vitaminu A, který je potřebný pro zdravé oči. Vitamin A může pomoci předejít makulární degeneraci a zpomalit nebo odstranit oční vady. Díky vitaminu A dochází k neutralizaci volných radikálů v oku a tím se předchází oxidativnímu stresu.

 Listy nevyhazujte!

Listy kedluben rozhodně nevyhazujte i ty jsou plné cenných látek a živin. Listy můžete jednoduše pokrájet do salátu nebo z nich připravit „špenát“ jako chutnou přílohu.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat