Prostreno.cz

Informace, které byste před svým lékařem nikdy tajit neměli

Pijete o trochu více alkoholu? Máte zdravotní problémy v rodině? Neriskujte a přiznejte v ordinaci barvu. Zapírat byste však neměli ani přísnou dietu, protože ta snižuje účinnost užívaných léků. Tady neplatí přísloví o mlčení a zlatu!

A teď ruku na srdce, jak vypadá vaše běžná lékařská prohlídka? Necháte si naměřit tlak, prohodíte s doktorem pár slov o počasí a tím to hasne? Jistě, v čekárně už čekají další pacienti, vy spěcháte zpátky do práce a na žádné zdržování zkrátka není čas. Chyba! Jsou tu jisté zvláštní detaily, které by právě lékaře hodně zajímaly. Neberte je na lehkou váhu, mají v rukou váš osud! A to doslova. Co byste zatajovat nikdy neměli?

Rodinná historie. Kdo marodí s čím?

Vaše sestra má nedostatečnou činnost štítné žlázy, tatínka trápí vysoký cholesterol a babička se léta potýká s cukrovkou. Myslíte, že takové věci nejsou podstatné? Jste na pěkně velkém omylu.

„Rodinná historie je jednou z oblastí, ve které byste vždy měli předávat veškeré informace. Rakoviny prsů, vaječníků i tlustého střeva, vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, to všechno váš lékař musí vzít na vědomí. Nejdůležitější jsou prvotní příbuzní, tedy rodiče a prarodiče, ovšem i zdravotní stav strýců, bratranců a tet může být klíčový,“ vysvětluje praktická lékařka Pixie McKenna působící na klinice v Londýně.

Přísná dieta. Proč jít s pravdou ven?

Přísahali jste si, že se konečně zbavíte těch nadbytečných kil a poslední týden konzumujete jen mrkev a šťávu z červené řepy. Věděli jste, že kvůli tomu nemusejí některé užívané léky fungovat? Co když je berete taky!?

„Přísná dieta může nejen způsobit dehydrataci, ale třeba perorální antikoncepce nebo léky na epilepsii mohou být neefektivní. Extrémní proplachování šťávami výrazně snižuje jejich účinky,“ varuje James McLay, lékař a zároveň lektor skotské univerzity Aberdeen.

Konzumace alkoholu. Přiznejte barvu

Tak si dáváte sklenku červeného k večeři, no a? Vážně to musí odborník v bílém plášti vědět? Jistě. A stojí za tím pádný důvod. Jen dvě dvojky s obsahem alkoholu 13 % totiž mohou zdvojnásobit riziko vysokého krevního tlaku a zvýšit riziko rakoviny prsu. Přešla vás chuť?

„Možná se cítíte dobře, ale alkohol má negativní a postupný účinek na játra. To znamená, že nemoci jako je cirhóza, se mohou vyvíjet bez varovných příznaků,“ tvrdí lékař a místopředseda londýnské Královské univerzity praktického lékařství Graham Archard. Jak vidno, i tady má lež krátké nohy a zatloukat se nevyplácí…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat