Prostreno.cz

Nervozita či smutek. Sáhněte po přírodních antidepresivech

Léky, co pacientům v depresi mají pomáhat, nemusejí mít u některých lidí takové účinky, jak se od nich očekává. Míváte občas mírné deprese či splíny? Pomoc můžete hledat i v přírodě. Naštěstí je tu totiž zelený čaj, mléko a sluneční záření!

Jisté události v životě mohou vyvolat negativní emoce – například smutek, osamělost, nervozitu. Od nich je poměrně snadné sklouznout do deprese, během níž se většina lidí naprosto izoluje. Mimochodem, pacientů trpících depresí je podle Světové zdravotnické organizace v globálním měřítku přibližně 615 milionů. Odhaduje se také, že celosvětový trh s antidepresivy vydělá do roku 2021 zhruba 13 miliard dolarů. Nechcete se spoléhat jen na léky? Pak zkuste pomoc z přírody!

Úleva, nebo jen reklamní tah?

Závěry nedávné americké studie zveřejněné v odborném časopise Magazín americké lékařské asociace prokázaly, že v případě mírné nebo středně závažné úzkosti nejsou antidepresiva o nic efektivnější než obyčejné pilulky s placebem. To je pořádně znepokojivý fakt, který všem uživatelům poskytl velký důvod k zamyšlení i hledání další alternativy. Pořád jsou totiž i jiné metody, jak podpořit mysl a zmírnit příznaky deprese. O kterých se bezpečně ví?

Vitamin B12, spolehlivý doktor duše

Pokud trpíte na splíny i vy, měli byste zvážit krevní testy, které odhalí, zda má vaše tělo dostatek tohoto vitaminu. Jeho nízké hladiny vedou k chronické únavě, špatné náladě, mlhavému myšlení, nervové labilitě, nedoslýchavosti, neplodnosti i halucinacím. Naopak v navýšení jeho příjmu vidí lékaři cestu, jak zatočit s depresí. Hlavním zdrojem vitaminu B12 jsou živočišné produkty, tedy vejce, mléko, sýr, maso a vnitřnosti.

Zelený čaj, šálek nejen o páté

Hlavní předností zeleného čaje je zcela unikátní aminokyselina L-Theanin. Vědci na základě četných studií potvrdili její uklidňující a relaxační schopnosti, tudíž je velice prospěšná ve stresu, při stavech úzkosti, během spánkových potíží i nesoustředěnosti. Pomůže však i jinde! Jelikož tato aminokyselina ovlivňuje hladiny neurotransmiterů v mozku, dokáže navýšit „učební kapacitu“ a podporuje myšlení.

Vitamin D, hurá na slunce

Déčko je vlastně hormon nezbytný pro řadu procesů probíhajících v těle. Má zodpovědnost za imunitu, posiluje zdraví kostí a zubů, navíc je schopen zlepšovat náladu. Chcete-li optimalizovat jeho hladinu, měli byste denně načerpat 10 až 20 minut nechráněného slunečního záření. Zásobárnou jsou také losos, sardinky a žampiony. Konzumujte je pravidelně a optimismus vás nemine!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat