Prostreno.cz

Mandle vám pomohou žít déle a zdravěji

Mandle byly od starověku ceněny jako jedna z nejoblíbenějších pochoutek lidstva. Na popularitě získaly u starých Egypťanů i indických populací. Ájurvédští lékaři dokonce věřili, že mandle jsou schopny navýšit intelektuální schopnosti a dlouhověkost. A víte co? Je to pravda!

Dnes jsou účinky mandlí známé po celém světě, konzumují se různými způsoby a patří k hlavním složkám mandlového másla, mandlového mléka nebo mandlové mouky. A ta tělová mléka, ta jsou taky báječná! Můžete si všechno z toho dopřát bez výčitek?

¼ šálku mandlí poskytuje 207 kalorií, 5 gramů bílkovin, 5 gramů vlákniny, 7 gramů uhlohydrátů, 5 gramů cukru, 16 miligramů vitaminu E, 0,4 miligramu riboflavinu, 0,8 miligramu manganu, 97 miligramů hořčíku, 172 miligramů fosforu, 96 miligramů vápníku, 33 miligramů železa. Samé potřebné záležitosti! Mandle zkrátka umí!

Preventivě působí proti srdečním onemocněním

Dvě z hvězdných chemických sloučenin mandlí jsou zdravé mononenasycené mastné kyseliny a antioxidanty, které podporují zdraví srdce a předcházejí faktorům kardiovaskulárních onemocnění. Mandle dodávají antioxidační flavonoidy a rostlinné sloučeniny, které pracují s vitamínem E, zlepšují zdraví tepen a snižují záněty.

Mandle obsahují klíčové živiny pro zdraví srdce, včetně argininu, hořčíku, mědi, manganu, vápníku a draslíku. Studie ukazují, že snižují hladinu cholesterolu. Pomohou vám tedy déle žít.

Podporují funkce zdravého mozku

Mandle jsou často považovány za jednu z nejlepších „mozkových potravin“. Jsou jedinečné v tom, že obsahují riboflavin a L-karnitin, dvě klíčové živiny schopné pozitivně ovlivnit neurologickou aktivitu a zabránit kognitivnímu poklesu. To je jeden z důvodů, proč dospělí, zvláště starší lidé, jsou povzbuzováni, aby jedli ořechy několikrát týdně.

Vyživují pokožku

Mandle jsou skvělým zdrojem vitaminu E a dalších antioxidantů, které vyživují pokožku, snižují známky stárnutí, bojují proti rakovině kůže a snižují dopad oxidačního stresu, špatné stravy, znečištění a UV záření. Zdravé tuky mandlí také pomáhají udržovat pokožku lépe hydratovanou.

Zabraňují vzniku cukrovky

Bohatá zásoba mandlí pomáhá zpomalovat uvolňování glukózy (cukru) do krevního řečiště. Proto tyhle zázraky mají schopnost snížit riziko diabetu.

Pomáhají při hubnutí

Zdravé tuky a vláknina přispívají k úbytku hmotnosti, protože se starají o pocit sytosti. Ačkoli se jedná ořechy s vysokým obsahem tuku a kalorií, prodlužují pocit uspokojení po jídle a udržují hladinu cukru v krvi stabilnější. Hrst mandliček je tedy velmi prospěšná! Vyhnete se tak večernímu přejídání.

Například článek z roku 2003 zveřejněný v Mezinárodním žurnálu obezity uveřejnil studii, která prokázala, že ženy, které konzumovaly mandle po dobu šesti měsíců, zaznamenaly větší snížení hmotnosti ve srovnání s jinou skupinou, jež mandle nejedla. Dá se tedy tvrdit i to, že mandle podporují zdravý metabolismus.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat