Prostreno.cz

Olivový olej. I u něj platí, že méně je někdy více

Na každém kroku slýcháte, jak je olivový olej zdravý, až to přímo láká přidat ho do každého pokrmu, který připravujete. Opak je však pravdou, víte, kolik je tak akorát? A kolik kalorií se schovává v jedné lžičce?

Při výběru olivového oleje je důležitá hlavně kvalita konkrétního produktu nežli kvantita. I pár kapek kvalitního olivového oleje, promění váš salát v neobyčejné jídlo plné živin. Olivové oleje jsou obecně rozdělené na panenské a rafinované.

Při výběru dávejte přednost panenským a extra panenským olejům lisovaných za studena. Tyto oleje jsou lisovány přímo z celých plodů bez využití vysokých teplot. Právě v těchto olejích je zachováno nejvíce cenných živin a také přirozené aroma.

Obsahuje důležité vitaminy

Olivový olej obsahuje vitaminy E a K. Vitamin E patří mezi nejdůležitější antioxidanty v těle, chrání buňky před oxidačním stresem a brání organismus před škodlivými radikály, tím zpomaluje i příznaky stárnutí. Vitamin K se podílí na mnoho důležitých procesech, například na buněčném růstu, mineralizaci kostí a dokonce má vliv i na srážlivost krve.

Obsahuje tuky, které bojují s cholesterolem

Hlavním přínosem olivového oleje je to, že díky mononenasyceným  tukům snižuje hladiny škodlivého „LDL“ cholesterolu a naopak zvyšuje hladiny prospěšného „HDL“ cholesterolu. Olivový olej je také bohatý na obsah fenolů, které chrání stěny tepen před usazováním cholesterolu.  Vědecké studie potvrzují, že olivový olej působí protizánětlivě, čímž ještě lépe chrání srdce i celý organismus. Jeho pozitivní účinky jsou potvrzené nejen v oblasti srdečních chorob, ale také při diabetu 2. typu, demenci a rakovině.

Kolik je akorát?

I když olivový olej patří k nejzdravějším tukům na světě, přesto jeho průměrná spotřeba v České republice dosti pokulhává. Schválně kolik litrů olivového oleje zakoupíte domů ročně? Například Řekové průměrně spotřebují ročně 15 litrů olivového oleje na osobu, na druhém místě jsou Italové se spotřebou 13 litrů a těsně za nimi Španělé s 12 litry.

Pokud chcete čerpat všechny zdravotní přínosy olivového oleje, bez újmy na hmotnosti, tak byste neměli překračovat doporučenou jednu lžičku olivového oleje denně. Opravdu jen jedna lžička denně zcela stačí pro doplnění potřebných živin a jako prevence pro pevné a dlouhé zdraví. Všechny olivové oleje bez ohledu na typ obsahují v jedné čajové lžičce kolem 500 kj.

Vhodné použití

Extra panenský olivový olej je nejvhodnější do salátů a zálivek, zkrátka do studené kuchyně. Na vaření a například do woku je vhodnější panenský olej. Nejlepší je mít doma samozřejmě oba a střídat je dle příležitosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat