Prostreno.cz

Kolik gramů cukru můžete sníst během dne

Cukr je zkrátka všude. Vzhledem k tomu, co všechno se o něm ví, je stanoven i jeho denní limit. Kolik gramů cukru je vhodné konzumovat? Tohle číslo vám doslova vyrazí dech!

Chuťové pohárky mnoha lidí se přizpůsobily cukru, takže to, co není sladké, nemá pro většinu obyvatelstva žádnou chuť. Bohužel. Američtí kardiologové doporučují, aby ženy netýraly svůj organismus více než šesti čajovými lžičkami cukru denně (20 gramů). Muži si mohou „dopřát“ o něco víc. U nich je hranice stanovena na devět čajových lžiček (36 gramů). Jak toho docílit?

Sebekontrola je těžká, ne nemožná

Zákusek si dejte pouze výjimečně a v létě řeďte ovocné džusy – hezky půl na půl. I malé kroky znamenají hodně. Také nezapomínejte na děti. Spotřeba cukru u našich nejmenších by neměla přesáhnout tři čajové lžičky cukru denně, což odpovídá 12 gramům.

Pozor si dejte hlavně na přislazované ranní cereálie, bonbóny, různé plněné buchtičky, slazené nápoje, sušenky, zmrzlinu, slazené jogurty i chlazené tyčinky, které se díky vyššímu obsahu tvarohu tváří nevýslovně zdravě. Říkáte si, že u dětí je kontrola snazší, zatímco v případě vlastní osoby není možné uhlídat, jaké množství cukru váš organismus pozře?

Jedna z výhod chytrých telefonů

O přesnosti na jeden gram si sice můžete nechat zdát, nicméně existuje nespočet aplikací nebo tabulek, podle kterých se lze zorientovat, co jaká potravina, produkt či hotové jídlo ukrývá za poklady. Tato informace je zvlášť užitečná v případě, kdy na etiketě nejsou žádné informace o výživové hodnotě, nebo se jedná o kusy čerstvého ovoce. A víte, co všechno obsahuje přidaný cukr?

Ovoce jedině za pohyb!

Agáve, hnědý cuk, kukuřičný sirup, koncentráty ovocných šťáv, vysoce fruktózový kukuřičný sirup, melasa či nezpracovaný cukr. Cukrové molekuly jsou všude, kde to končí na „za“. Dextróza, fruktóza, glukóza, laktóza, maltóza. Ovoce je tedy v porovnání s doslazovanými produkty rozhodně lepší volbou. Akorát některé druhy mají obsah cukru vyšší než ty jiné. Pokud jste diabetici, je to docela problém. (Fruktóza však neprospívá ani hubnutí.)

Nejlépe z toho vychází jablka, broskve, hrušky, třešně, bobulové ovoce. Naopak nejhůř na tom jsou banány, sušené ovoce a datle, mražené ovocné dřeně, fíky či hroznové víno.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat