Prostreno.cz

Brusinky posílí imunitu a zeštíhlí pas

Naše babičky chodily každý rok lidově na kyhanky neboli na brusinky. Tak proč nejít v jejich šlépějích? Stejně jako se chodí do lesa na borůvky, tak se vám může poštěstit, že narazíte ve vašem okolí na brusinky. Můžete si domů odnést nejen chutné plody, ale i cenné listy na přípravu čaje. Tak co vyrazíte do lesa?

Brusinky rostou na kyselých lesních půdách, v suchu i ve vlhku, rostou v nížinách i v horských polohách. Na brusinky můžete vyrazit do lesa až do konce září, v různých lokalitách dozrávají různě. Na rozdíl od příbuzných borůvek se čerstvé brusinky nekonzumují, sbírají se k dalšímu zpracování, jako je sušení a zavařování.

Brusinky obsahují vitamin C, E a provitamin A, glykosidy, flavonoidy, třísloviny a barviva. Z minerálních látek je zde hojně zastoupen draslík, sodík, vápník, hořčík a fosfor. Z celé rostlinky jsou nejúčinnější listy, poté až plody. Celkově jsou brusinky velmi přínosné pro naše zdraví.

Pro zdraví močových cest

Víte že…

Pozitivní účinky brusinek byly objeveny i na mužskou potenci a plodnost. A to díky obsahu vitaminu A, který podporuje činnost nervového systému a tvorbu pohlavních buněk. Navíc obsahují sloučeninu epikatechinu a katechinu, které mají na svědomí mužské libido a tím se stávají cenným přírodním afrodiziakem.

Díky obsahu glykosidů, konkrétně arbutinu a vaccininu jsou brusinky velmi prospěšné při léčbě i prevenci zánětu močových cest. Jak již bylo zmíněno, listy brusinek jsou mnohem účinnější, proto se doporučuje při potížích popíjet hlavně odvar z listů. Sušené listy k přípravě čaje běžně zakoupíte v bylinné lékárně, dejte si však pozor na dlouhodobé užívání. Při potížích se doporučuje popíjet čaj nejvýše 10 dní a poté následujících 10 dní se čaj vynechává.

Prevence proti nachlazení

S ustupujícím sluníčkem pozvolna nastupuje dlouhé období nachlazení a chřipek, a pokud tomu chcete letos předejít, tak právě brusinky jsou skvělou volbou. Jsou přímo nabité vitaminem C, který je velmi silným přírodním antioxidantem. Podle vědeckých studií stačí vypít každý den dvě sklenice kvalitního brusinkového džusu a o prevenci máte postaráno.

Zpomalují stárnutí a chrání před rakovinou

Díky obsahu vitaminu E se stávají brusinky zdatnými bojovníky s volnými radikály a díky tomu chrání buňky před oxidačním stresem. Vědecké studie prokazují, že pravidelná konzumace brusinek zpomaluje stárnutí a působí preventivně proti bujení nádorových buněk.

Zuby jako perličky

Pokud nepatříte zrovna mezi příznivce ústních vod, můžete o svůj chrup pečovat i s pomocí brusinek. Brusinky obsahují látku zvanou proantokyanid, který zabraňuje uchycení bakterií v dutině ústní, podobně jako ústní vody či žvýkačky. Tato látka se při žvýkání brusinek, dostane do celé ústní dutiny včetně mezizubního prostoru a tak sníží přítomnost škodlivých bakterií. Tím předchází vzniku zubního povlaku a následně tvorbě zubního kazu a paradontózy.

Pro štíhlou linii

Brusinky obsahují potřebnou vlákninu, která je důležitá pro činnost střev a podporuje zdravé zažívání. Navíc napomáhá snižovat cholesterol v krvi a celkově přispívá k redukci hmotnosti. Brusinkami můžete obohatit nejen svoji snídani, ale jsou i vhodnou svačinkou, kterou můžete mít vždy po ruce. Stačí jen jedna hrstička a pozor na přidané cukry!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat