Prostreno.cz

Sušené ovoce je ideální zdravá svačina. Pozor ale na barviva

Sušení ovoce je známou metodou skladování a konzervace již po staletí, během sušení se zachovává dostatek důležitých vitaminů a minerálních látek. Máme pro vás výčet těch, které jsou plné bílkovin a vlákniny, a proto jsou ideální zdravou svačinkou.

Sušené ovoce bohaté na bílkoviny obsahuje také důležité vitamíny, minerály a další živiny. Při výběru v obchodě přesto bedlivě sledujte kalorické hodnoty, hlavně obsah cukru. Některé sušené ovoce bývá také dost často přislazováno a to naší štíhlé linie naopak uškodí. Pozor si také dávej na sířené ovoce, proces síření se dělá proto, aby ovoce bylo méně scvrklé, zachovalo si svoji barvu a celkově bylo lákavější pro oko zákazníka. Na trhu najdete rozhodně i nesířené ovoce. Dalším častým nešvarem jsou barviva, co by výrobce neudělal pro své zákazníky, takže nekupujte jen podle oka, ale hlavně čtěte složení.

Máme pro vás hned několik oblíbených sušených plodů, které jsou nejen chutné, ale i prospěšné pro náš organismus.

Sušené jablka

Pro představu jeden šálek sušených jablek obsahuje přibližně 2 gramy bílkovin a 7 gramů vlákniny. Navíc jsou jablka bohatým zdrojem vitaminu B5 a B3, stejně jako vitaminu C, mědi, hořčíku, selenu, draslíku a železa. Jablka patří mezi nejoblíbenější sušené ovoce a hlavně přispívají k lepšímu trávení a jsou doporučovány i při redukční dietě. V jablkách je mnohem méně kalorií než v jiných druzích ovoce. Sušená jablka jsou také dobrá pro zvýšení produkce neurotransmiterů a mohou přispívat ke snížení krevního tlaku.

Sušené hrušky

V jednom šálku sušených hrušek je něco přes 2 gramy bílkovin a 14 gramů vlákniny. V sušených hruškách existuje také významné množství draslíku a nízká hladina sodíku. Sušené hrušky jsou dobře známé na snížení krevního tlaku, kvůli vasodilatačním účinkům draslíku, stejně jako na zlepšení krevního oběhu a posílení kostí. Obsažený vitamin C zlepšuje funkci imunitního systému, zatímco vitamin K je důležitým prvkem pro srážení krve a udržování kostní minerální hustoty.

Sušené meruňky

Sušené meruňky obsahují zhruba 4,4 gramu bílkovin v každém šálku a 9 gramů vlákniny. Navíc obsahuje více než 40 % denní doporučené dávky draslíku a přibližně 20 % železa. Meruňky jsou také poměrně dobrým zdrojem vitaminu A, který je důležitý pro zdraví zrak, snížení oxidativního stresu a pro zvýšení krevního oběhu v těle. Sušené meruňky jsou vynikající volbou, pokud chcete podnítit růst, vývoj a také zlepšit trávení. Mají poměrně nízký obsah kalorií a jsou dobrou volbou pro štíhlou linii.

Sušené broskve

I když mají pouze 1,5 gramu bílkovin, sušené broskve jsou pro vás extrémně zdravé. Obsahují 13 gramů vlákniny, vysoké množství vitaminu A a železa, kromě toho obsahují vitaminu C a vápník. Pokud pravidelně konzumujete sušené broskve, budete mít nižší riziko chronických onemocnění, díky antioxidantům a vysokému obsahu vitaminu A. Přítomné železo je nezbytné pro správný krevní oběh, zatímco vitamin C posiluje imunitní systém.

Sušené švestky

Ze sušených švestek získáte asi 5 gramů bílkovin v jednom šálku. Tyto plody zcela postrádají nerozpustnou vlákninu, ale zato mají 12 gramů rozpustné vlákniny. Jsou bohaté na vitamin C, vitamin K, draslík a měď. Pravidelná konzumace sušených švestek může pomoct při zácpě. Tyto plody také zlepšují činnost svalstva, nervové funkce, podporují imunitní systém a pomáhají při zvyšování kostní minerální hustoty.

Rozinky

V jednom šálku přibližně najdete 4 gramy bílkovin a 5 gramů vlákniny. Nabízejí také dobré množství draslíku, manganu a železa. Rozinky zlepšují krevní oběh, trávení a eliminují příznaky zácpy.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat