Prostreno.cz

Co škodí vašemu srdci? Do těchto činností byste to neřekli

Že srdci neprospívají cigarety, nezdravá strava a absence fyzické aktivity, to je všeobecně známo. Málokdo však tuší, že ani televize, chrápání a nedostatečná ústní hygiena jeho zdraví dvakrát nepřidá!

Vaše srdce je nejdůležitějším orgánem v těle, takže jej přirozeně chcete udržet ve zdraví a kondici – asi jako každý. Jestli si ovšem myslíte, že bohatě stačí přestat kouřit a trochu si hlídat jídelníček, musíme vás zklamat. Takhle jednoduché to zase není! Věděli jste, že existují jisté faktory týkající se životního stylu, které se na srdci mohou nehezky podepsat? A některé vás asi hodně překvapí...

Televize. Skvělý relax, nebo prokletí?

Po náročném dni je příjemné usadit se na gauč a sledovat oblíbený seriál, viďte? Jenže hned po něm dávají zprávy a taky ten tříhodinový film, který rozhodně musíte vidět! Pokud se tato situace denně opakuje, můžete v konečném součtu trávit před obrazovkou i desítky hodin týdně – a právě v tom je ten problém.

Nedostatek pohybu negativně ovlivňuje hladinu cukru a tuku v krvi, takže si častým televizním maratonem můžete přivodit srdeční záchvat i mrtvici. Lékaři proto doporučují každých 15 minut vstát a udělat třeba pár dřepů. Kdyby vám to ale narušovalo vysílání, protáhněte své údy alespoň při každé reklamě…

Chrápání není jen rušení nočního klidu

Hlasité zvuky vycházející z dýchacího ústrojí nejsou jen postrachem společných ložnic, jak by se na první pohled mohlo zdát. Chrápání jako takové totiž může být známkou spánkové apnoe, tedy chorobného stavu, při kterém dochází k opakovaným a nekontrolovaným zástavám dechu.

Odborníci syndrom spánkové apnoe spojují s vysokým krevním tlakem a arytmií, ale pozor – podle nich hrozí také mrtvice a srdeční selhání. Pokud i vy po nocích nahlas „koncertujete“, měli byste zvážit návštěvu specialisty. Ten vám poradí, jaké jsou možnosti nápravy, což vám teoreticky vzato může zachránit život.

Nedostatečná zubní hygiena se nevyplácí

Možná vás nikdy ani nenapadlo, že ústní dutina má se srdcem vůbec něco společného. Jenže věřte, že v lidském těle všechno souvisí se vším. Co se stane, když nebudete poskytovat svým zubům péči, jakou si zaslouží? Stejné bakterie, které nahrávají onemocnění dásní, mohou proniknout ve formě slin i do krevního oběhu, a napáchat tam pořádnou paseku – nejen na srdci. Chcete tomu zabránit? Pak nakupte zásoby zubních nití, mezizubních kartáčků, ústních vod a nepodceňujte ani pravidelné prohlídky u vašeho stomatologa.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat