Prostreno.cz

Babí léto přeje nachlazení. Zkuste rychlé tipy, jak se ho zbavit

Hepší! A jeje! Bohužel, už je to zase tady. Chladná rána a chladné večery, přechody z tepla do sychrava či pracovní stres. To všechno dohromady vybízí k tomu, aby tělo nefungovalo, jak má. Zbavte se nachlazení lusknutím prstů!

Nejčastějším zdrojem naší nepohody zejména v období babího léta a podzimu je právě nachlazení, přesněji řečeno infekce způsobená nejčastěji viry. (Patří sem jak onemocnění horních cest dýchacích, tak i těch dolních. Za nepříjemnými pocity, které ho provázejí, stojí zánět sliznic.) Nachlazení se projevuje bolestí v krku, rýmou a kašlem a může se dokonce přidat i teplota. Co dělat, aby se z něj nevyklubala chřipka?

Prevence na prvním místě

Nejlepší je vůbec se nenachladit. To se ale lehce řekne a hůře dělá. Proto je na místě prevence. Ta spočívá zejména v konzumaci dostatečného množství vitaminu C, který posiluje imunitní systém a působí preventivně proti infekci. Na trhu ho lze sehnat v mnoha formách a je jedno, kterou si vyberete, i když asi nejlepší je ten přírodní z čerstvého ovoce a zeleniny. Podle odborníků by se doporučená preventivní denní dávka denní dávka měla pohybovat od 500 mg do 1000 mg.

Co když už je pozdě

Ačkoli nejde o nikterak závažné onemocnění, je to především nepříjemná záležitost, která vám vezme náladu a sílu. Jestliže jste se mu nevyhnuli obloukem, zkuste nad ním vyzrát. A nemusí to být hned pomocí chemie a léků. V první fázi bohatě postačí klasický recept: čaj s medem a citronem nebo mátový, doplněný tlumiícím práškem proti teplotě a bolesti.

Tento recept ovšem nachlazení nevyléčí, ale má blahodárný vliv na jeho příznaky. Jestli si ovšem myslíte, že hned pak vyrazíte do práce, tak to je cesta do pekel. Při nachlazení je nejdůležitější vyhřátá postel a klid. A to i více než jeden den. Lékaři radí, že ke zlepšení by mělo dojít nejdéle do sedmi dnů. Pokud se tak nestane, vyrazte k odborníkovi.

Zaručení pomocníci

Ačkoli se příliš nedoporučuje domácí kurýrování, existují přírodní „léky“ proti nachlazení, které vám uleví. Skvělý je například česnek. Vycucejte celý stroužek a zničíte rychle a účinně choroboplodné zárodky. Dobře vám udělá i vývar z kuřecího nebo hovězího masa. Přidejte do něj rýži a mrkev. Dodržujte dostatečný pitný režim (ideálně minerálky v kombinaci s čajem) a nezapomeňte pravidelně smrkat. Pokud váš škrábe v krku, kloktejte solný roztok. A co si odnést z lékárny?

Dva druhy léků na sražení horečky (měly by se kombinovat v tříhodinových odstupech) např. Ibalgin s Paralenem, léky na suchý kašel či odkašlávání, přípravek na uvolnění nosní sliznice, vitamin C. Stačí to samo o sobě?

První pomoc v nouzi

Na internetu koluje mnoho návodů, jak zatočit s chřipkou v raném stadiu (respektive za jeden den). A tohle je jeden z nich.

Dejte si bylinnou koupel (ideální je máta nebo eukalyptus). Uvařte si čaj s medem a vypijte ho ještě horký. K obědu si dejte vitaminovou bombu v podobě čerstvého ovoce (vhodné jsou pomeranče, grep, jahody, brusinky, papája, banány). Ze zeleniny skvěle zabírá kysané zelí.

Na snížení bolesti hlavy a teplot si dejte některý z volně prodejných léků (Paralen, Ibuprofen, Coldrex…). Pokud je teplota vyšší, udělejte si studený zábal na celé tělo a vypoťte se v něm. Na rozpraskané rty pomáhá med. Pokud příznaky chřipky i druhý den přetrvávají, raději zvolte klasické kurýrování.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat