Prostreno.cz

Kolik kusů banánů můžete sníst, když hubnete

Pokud po létě nedopnete kalhoty, tak s největší pravděpodobností řešíte kalorickou hodnotu potravin. Jak je na tom váš oblíbený banán? Víte, jestli si denně můžete dopřát jeden či dva?

Banány jsou jedním z nejoblíbenějších plodů na planetě. Přicházejí ve svém vlastním žlutém balení, takže je snadné vzít je s sebou na cesty. Nabízejí spoustu živin a obsahují sacharidy, což je mimo jiné důvod, proč jsou tak populární u sportovců. Znáte jejich skutečné hodnoty?

Pro fitnessky ideální

Zralý i nezralý banán – na to nezáleží. Obsahují stejné množství sacharidů i kalorií. Rozdíl je v tom, že sacharidy nezralého banánu jsou tvořeny rezistentním škrobem RS2. (To je škrob, který není stráven v tenkém střevě.) Trávení tak trvá déle a dodává tělu energii pozvolna. Naproti tomu, když banán zraje a žloutne, komplexní sacharidy se štěpí na glukózu a fruktózu. Banán je tráven rychleji a zvyšuje hladinu inzulínu v krvi.

Banány jsou také lehce stravitelné, což nejenom sportovcům lichotí. Dá se říct, že je to takové palivo bez následků. Tedy aspoň do určité míry. Všechny banány totiž nejsou stejné. Nutričně, pokud jde o kalorie, záleží na velikosti banánu. Průměrný banán obsahuje obvykle asi 100 kalorií, ale stejně jako u všech potravin záleží na okolnostech.

Svačinka, která se neodmítá?

Extra malý kousek, dejme tomu o váze 81 gramů, vám dodá 72 kalorií, u malého banánu – 101 gramů, počítejte s 90 kaloriemi, střední – 118 gramů vás obohatí o 105 kalorií a velký banán – 136 gramů se postará o přísun 121 kalorií. A jak je to se sacharidy?

Zatímco banán má spoustu sacharidů, obsahuje také vlákninu a škrob, což může způsobit, že se budete cítit plnější, protože sacharidy podporují sytost. Vláknina zase pomáhá zpomalit uvolňování sacharidů do krevního oběhu.

I načasování hraje roli

Je však důležité poznamenat, že banány mohou mít větší vliv na hladinu cukru v krvi než třeba pomeranče nebo jahody. Odráží se to tak na vyšším glykemickém indexu a glykemické zátěži. Glykemický index a glykemická zátěž měří hladinu cukru v krvi, což může být pro diabetiky opravdu důležité. Přesto mnozí považují banán za rozumnou volbu pro udržení hladiny cukru v krvi. A kolik že gramů sacharidů denně potřebujete?

Pokud jste aktivní, asi 40 procent kalorií by mělo pocházet ze sacharidů, dalších 30 procent z bílkovin a dalších 30 procent ze zdravých tuků. Banány jsou dobrým zdrojem, jak některé z těchto sacharidů získat, jenže řeč je tak o jednom až dvou kouscích denně – v závislosti na velikosti banánu a množství sacharidů, které získáte z jiných zdrojů. Pokud hubnete, měli byste si na jejich přísun dát pozor – a navíc je konzumovat spíš v dopoledních hodinách.





Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat