Prostreno.cz

Pravidla stravování, díky kterým můžete žít déle

Chcete jednou na narozeninovém dortu sfouknout 100 svíček? Je to reálné. Hlavně v případě, že budete jíst fazole, kila zeleniny a vzdáte se masa. Vyplatí se vsadit i na vejce a omezit spotřebu cukru! Jak to?

Řecko, Itálie, Kostarika nebo Japonsko. Co mají tyto země společného? Zkuste hádat! Tamní obyvatelé se v porovnání s jinými národy dožívají podstatně vyššího věku. V čem je zakopaný pes, tomu se odborníci nedávno rozhodli přijít na kloub. Když se vydali do zmíněných cílových oblastí a zpovídali stovky jedinců se „stovkou na krku“, mělo už řešení hádanky jasné obrysy – k dlouhověkosti se lze projíst! Jakých zásad se držet zuby nehty? Těžko říct, jestli vás zrovna potěší…

Zelenina, základ jídelníčku

Zdravá strava? To je to, oč tu běží. Lidé v modrých zónách, jak výzkumníci pracovně nazvali místa, kde se to neuvěřitelně čilými postaršími obyvateli jen hemží, jedí spoustu rozmanité zeleniny. A co nespotřebují v hlavní sezoně, to naloží na zimu! Z toho odborníci usoudili, že jídelníček, který slibuje dlouhá léta ve zdraví, by se měl z 95 procent skládat výhradně z rostlin. Není to na vás moc? Výjimky jsou naštěstí povoleny, ale jen občas!

Maso? S ním se pomalu rozlučte

Pátrací tým hledající ve vesnicích recept na dlouhověkost zjistil i další překvapivou stravovací zásadu, přes kterou v modrých zónách vlak prostě nejezdí. Rodiny konzumují maso maximálně pětkrát do měsíce, možná jen proto, aby měly změnu a nevyšly úplně ze cviku. Upřednostňuje se hlavně drůbeží, jehněčí a vepřové – pochopitelně domácí, jak jinak. A co vy, máte na zahradě místo pro kurník? Vypadá to, že bez něj to nepůjde. Hodí se vám totiž i k jiným účelům.

Vejce, těch není nikdy dost

Zatímco lékaři a výživoví poradci pořád nemají v otázce prospěšnosti vajec tak docela jasno, oslovení jedinci, kteří dávno překročili osmdesátku, rozhodně ano. Podle nich tři až čtyři kousky týdně zajistí dlouhý život. Podstatné je ale servírování. V Řecku se usmažené vejce vkládá do kukuřičné tortilly, v Japonsku je nevaří ve vodě, ale v polévce. Tady s receptem „na hniličku“ asi nepochodíte…

Fazole jako denní chléb

Luštěniny obecně patří mezi základní kameny zdravého jídelníčku. Odborníci, kteří prováděli tento netradiční průzkum, odhalili, že nejoblíbenější surovinou nestárnoucí populace jsou fazole. Ostatně, léta se považují za zdroj bílkovin, vlákniny, vitaminů i minerálních látek a obsahují minimum tuku. Doporučené dávkování? Půl šálku denně.

Spotřeba cukru? Utáhněte si opasek

Věřili byste, že lidé v „dlouho žijících“ zónách konzumují asi pětinu rafinovaného cukru, v porovnání se zbytkem světa? Sladí totiž medem a sladké dezerty si vychutnávají jen při vzácných příležitostech. Tuhle dietní metodu schvalují hlavně lékaři, kteří před zdravotními následky bílého zla varují s tím, že mnozí překračují „bezpečné“ dávkování až dvojnásobně. Mimochodem, roční spotřeba cukru průměrného Čecha je něco kolem 38 kilogramů, a to vážně není málo…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat