Prostreno.cz

Brusinky vyléčí všelijaké zdravotní neduhy

Toto malé drobné ovoce, které můžete pěstovat i v květináči, by se dalo nazvat kvalitní domácí lékárnou. Znáte důvody, proč jíst brusinky? Pomohou vám třeba s jedním typickým ženským problémem…

Lidově se jí říká kyselinka nebo také kalinka. Tahle sezonní mňamka, jejíž plody – brusinky dozrávají v srpnu až říjnu, a jsou kyselé nahořklé, se těší stále větší popularitě. Není se čemu divit. Jsou nabité antioxidanty, fytonutrienty a fytochemikáliemi, které pro zdraví dokážou udělat doslova zázraky.

Brusinky jsou oblíbené v různých formách a produktech, jako jsou vína, likéry, sirupy, džemy a želé, koláče, koktejly, zmrzliny i cukrovinky. Jelikož jsou bohaté na antioxidanty, vitamin A, vitamin C a hořčík, můžete se s nimi setkat i v roli sirupu proti kašli nebo jako medicíny působící při krevních onemocněních a infekci močových cest. Suma sumárum, tyhle účinky se brusinkám nedají odepřít!

Napěchované antioxidanty, které pomáhají předcházet bakteriální infekci

Podle studie provedené Oddělením potravinářských a environmentálních věd na univerzitě ve finských Helsinkách mohou brusinky zabránit bakteriální infekci, jako je například napadení stafylokokem. Bylo zjištěno, že „kalinky“ vynikají schopností bojovat s bakteriemi v důsledku fenolických, antioxidačních, antimikrobiálních a protizánětlivých vlastností. Není to paráda?

Pomáhají snížit zánět v těle

Čtyřicet zdravých mužů ve věku 60 let se zúčastnilo studie o účincích borůvek, černého rybízu a brusinek. Dvacet testovaných konzumovalo 100 gramů plodů denně po dobu osmi týdnů. Druhá skupina pokračovala v konzumaci obvyklé stravy.

Výsledky publikované v Evropském žurnálu klinické výživy ukázaly, že ti jedinci, kteří konzumovali tyto vyjmenované druhy potravin, měli výrazně větší množství kvercetinu (přírodní látka ze skupiny flavonoidů). Kvercetin se může pochlubit protizánětlivými vlastnostmi, což může pomoci někomu, kdo trpí na chronické záněty (jako je artritida).

Mohou zabránit rakovině buněčného růstu

Studie publikovaná v Časopise zemědělské a potravinářské chemie se zaměřila na účinky výtažků z 10 různých druhů ovoce a bobulovin, včetně šípků, borůvek, černého rybízu, brusinek, jabloně, rakytníku, švestek, třešní a malin.

Podle studie výtažky snižovaly proliferaci buněk rakoviny tlustého střeva a buněk rakoviny prsu. Je možné, že vitamin C v kombinaci s antioxidanty naplněnými antokyaniny může přispět k inhibici růstu rakovinných buněk. Potenciál je tedy jasný. Plody, jako jsou brusinky, jsou vhodné k potírání rakoviny.

Snižují výskyt infekcí močových cest u žen

Pravděpodobně jste slyšeli o brusinkové šťávě, která nabízí úlevu od příznaků infekce močových cest. Rozhodně to není mýtus. Studie, kterou provedlo Oddělení pediatrie na místní univerzitě ve městě Oulu ve Finsku, ukázalo, že se infekce rychle dává na ústup a co víc, při pravidelném popíjení brusinkové šťávy se výrazně snižuje riziko recidivy.

Udržují zdravá ústa

V ústech se mohou snadno vytvářet bakterie, což vede k rozvoji plaku. Pokud tato situace není správně řešena, potíže se prohlubují. Mezinárodní žurnál stomatologie informoval o shromážděných informacích ze studií, které byly provedeny k určení přínosů konzumace antimikrobiálních potravin – jako je například brusinka. Výsledky naznačují, že antimikrobiální účinky tohoto drobného ovoce mohou pomoci snížit riziko tvorby bakterií v ústech.

Zdroj: www.cranberries.org/health-benefits, www.healthifyme.com/blog/9-health-benefits-of-dried-cranberries/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat