Prostreno.cz

Uspořádání kuchyně a dieta. Jak to spolu souvisí

Jak zhubnout dvě, tři, čtyři kila či víc? Netrapte se a uspořádejte svoji kuchyni způsobem, který nezatíží vaši peněženku i žaludek. Tyhle metody patří k osvědčeným zabijákům tuků!

Brian Wansink, vědecký pracovník v oblasti chování, který působí na americké Cornellově univerzitě, velmi rád ukazuje, jak je jednoduché své jídelní prostory vylepšit způsobem, aby se v nich lépe hublo. V různých studiích si totiž všiml, co štíhlí lidé nevědomky dělají a čím se liší od ostatních. Vypozoroval například, že záleží i na velikosti talířů. Ale nepředbíhejme. Zajímají vás jeho nejlepší tipy, které snižují váhu bez nutnosti drastických diet?

Dietní pád: Jídlo na pracovní desce

Pult je obyčejným místem, kde můžete ukládat své potraviny, ale nevyhnutelně vás navádí k jídlu. Nemusí to být koláče a sušenky. Věřte, že dokonce i potraviny, o kterých si myslíte, že jsou zdravé (obiloviny či cereální tyčinky), mohou přispět k přírůstku hmotnosti. Brian Wansink na základě tohoto zjištění apeluje, že ženy s jakoukoli obilovinou „na očích“ váží mnohem víc než ty ostatní. Proto máte dvě možnosti.

Buď tyto potraviny schovávejte, nebo je vůbec nekupujte. Na pracovní ploše nechte pouze ovoce a zeleninu. Koneckonců, ti jedinci, kteří na stole a v okolí kuchyně mají vystavené samé „vitaminy“, váží o více než tři kilogramy méně.

Dietní pád: Vaše chladnička je prázdná

Překvapivě, prázdné kuchyně způsobují stejné množství problémů s hmotností jako ty těžce zásobené. Jak to? Povzbuzují vás k jídlu a nakupování. Znáte ten pocit, když se díváte dovnitř a vidíte prázdné šuplíky. Dřív nebo později dostanete záchvat „syslení“ a hromadění. Tak to ne. Zásobte ledničku jen zdravými věcmi a do jejího okolí nechte vstoupit pouze vejce, celozrnný chléb či zeleninu. Hned budete mít na výběr, až dostanete hlad.

Dietní pád: V kuchyni strávíte příliš mnoho času

Vaření může mít terapeutický účinek, ale kuchyně by neměla být vaším hlavním „salonkem“. Když totiž většinu času trávíte u přípravy jídla, inklinujete k tomu, že ochutnáváte, ladíte, prostě se přejídáte. Není divu, když jste obklopeni občerstvením a zbytky. Trochu tento návyk zmírněte a zůstávejte v kuchyni pouze po omezenou dobu.

Dietní pád: Způsob, jakým podáváte jídlo

Kde a jak podáváte jídlo, je stejně důležité jako to, co jíte. Větší talíře znamenají větší porce. Vyměňte XXL kousky za ty, které nemají víc než 25 centimetrů. A dejte si pozor na barvu talířů. Pokud má vaše jídlo stejný odstín jako oběd nebo večeře, sníte toho prý o 18 procent víc! A taky nenechávejte zbytky na stole, ani hrnce, ze kterých jídlo podáváte. Jakmile oko vidí, že v nádobách ještě něco je, hrozí, že si dáte nášup. Zase tedy platí, že včasný úklid je klíčový. Pokud se tohoto pravidla budete držet, snížíte svůj příjem o celých 20 procent!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat