Prostreno.cz

Meduňka lékařská nezklidňuje jenom nervy. Co všechno umí

Ještě ji máte v záhoně nebo na balkoně. Meduňka. Víte, že kromě využití v kuchyni se hodí třeba i na opary?

Užívá se ve formě čaje či esenciálního oleje, přidává se do jídel. Již od středověku je meduňka známá jako přírodní prostředek ke zlepšení spánku, snížení úzkosti, hojení ran a podpory dlouhověkosti, přičemž za nejužitečnější části rostliny jsou považovány listy. O meduňce se říká, že je užitečná při léčbě bolesti hlavy a bolesti nervů. To ale není všechno, co umí.

Chrání před problémy srdce a jater

Esenciální olej v rámci aromatického použití může snižovat vysoké triglyceridy, stejně jako zlepšit syntézu cholesterolu v játrech. Studie z roku 2012 také ukázala, že vdechování meduňkových výparů snižuje některé faktory, které vedou k trvalému růstu běžných buněk rakoviny jater. Dalším přínosem tohoto zázraku může být schopnost chránit srdce před různými typy poranění.

Funguje jako přírodní antibakteriální činidlo

Ano, meduňka nikoho nenechá spát. Vědci ji zkoumají pořád dokola, takže teď již s jistotou vědí, že účinně chrání před choroboplodnými činidly, jako jsou škodlivé bakterie. Meduňkový olej také vykazuje vysokou úroveň antibakteriální aktivity proti bakteriím candida. Jedná se o běžnou infekci kvasinek, jež způsobuje řadu potíží, včetně vyčerpání, mozkové mdloby, potíží s trávením a oslabeného imunitního systému.

Může být užitečná při diabetu

Diabetes je v současnosti považován za obrovský problém. Zatímco pro tradiční lékaře je velmi běžné předepisovat řadu léků s nebezpečnými vedlejšími účinky, ti ostatní vědí, že použití extraktu z meduňky může cukrovku zkrotit. Snižuje totiž hladinu cukru v krvi a snižuje oxidační stres související s diabetem.

Vědci ze Svobodné univerzity v Berlíně dokonce uvedli, že „ethanolový extrakt z meduňky může být potenciálně použit k prevenci nebo souběžné léčbě diabetu 2. typu“. Až tak jsou ohromení jejími účinky.

Může zlepšit náladu, koncentraci a spánek

Tradičně je meduňka využívána k léčbě úzkosti a nespavosti. Její mírný sedativní efekt je známou vlastností. Pozitiva ale jdou ještě dál. Zdá se, že vnitřně užívaná v potravinářských výrobcích zlepšuje náladu a také pomáhá během menopauzy.

Bojuje s virem herpes

Právě antivirové vlastnosti dávají meduňce prostředky k tomu, aby se stala účinnou v boji proti herpes, přičemž se aplikuje přímo na pokožku. Mimochodem, působí i na opary….

Je protizánětlivá

Meduňka může pomáhat při poškození volnými radikály. Považujte ji za antioxidant. Zcela regulérně a vědecky.

Reguluje nadměrnou aktivitu štítné žlázy

Výtažek z meduňky ovlivňuje nadměrnou aktivitu štítné žlázy. A to jste věděli? Možná, že se meduňka od dnešního dne stane součástí vaší domácí lékárny.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat