Prostreno.cz

Střídmé popíjení alkoholu život nezkracuje, právě naopak

Snažíte se omezit alkohol, protože jste se doslechli, že je to tichý zabiják? Tak to už neplatí. Klidně si sklenku dopřejte a zítra zrovna tak, protože ona vám prý ve finále zaručí několik let k dobru!

Připadá vám to jako totální šílenost? Vlastně, ani se nedivíme. Vždyť před negativním vlivem metly lidstva odborníci varují už pěknou řádku let. Teď je ale vše jinak a vypadá to, že dlouhověkosti škodí především abstinence. Zbláznil se svět, nebo jen doktoři? Obrázek si udělejte raději sami…

Ani kapka nazmar?

O americké studii vedené Charlesem Holahanem, což je psycholog působící na Texaské univerzitě, se dá říct jediné – šok střídá překvapení. Tento specialista totiž tvrdí, že pokud jde o úmrtnost, jsou na tom odpůrci alkoholu ještě o chlup hůře, než jeho pravidelní konzumenti. Odborník k této poněkud odvážné myšlence došel na základě vlastního dvacetiletého průzkumu, který byl uveřejněn v časopise Alkoholismus: Klinický a experimentální výzkum. Chcete znát detaily?

Na zdraví a do dna? To sedí

Výzkum, který se zaměřil na 2000 respondentů ve věkovém rozmezí 55 až 65 let, zahrnoval těžké alkoholiky, příležitostné pijany i abstinenty – zkrátka „od všeho něco“. Při analýze získaných dat překvapivě vyšlo najevo, že po dobu trvání pokusu zemřelo 69 procent zúčastněných, kteří se ohnivé vodě zdaleka vyhýbali, zatímco vyznavači etanolu měli stále tuhý kořínek. Z toho zmíněný expert usoudil, že alkohol vlastně život prodlužuje, což si také vysvětluje třemi hlavními důvody.

Peníze, na těch to stojí a padá

Vzhledem k tomu, že časté nákupy nějakého moku dělají pěkný vítr v peněžence, jsou tedy lidé, kteří tímto způsobem hasí žízeň, finančně stabilní. Dostatek peněz rovná se bezstarostná existence, ve které stres nemá místo.

Nulová příležitost k samotě

Ano, koho by bavilo pít o samotě. Proto konzumenti alkoholu vyhledávají veselou společnost, což prospívá jejich duševnímu zdraví. Utužování mezilidských vztahů předchází mnoha onemocněním, takže flám s přáteli je jistá forma prevence.

Pohoda a klídek, i to hraje roli

Že (nejen) ve víně je pravda, a také pořádná dávka uvolnění, o tom není třeba diskutovat. Přesně v tom také vidí Charles Holahan recept na dlouhověkost, protože zapomenout na starosti a přijít na jiné myšlenky je prostě relaxačně osvěžující. Co vy na to? Dáte si dnes sklenku, nebo počkáte, až někdo toto nově objevené tvrzení zase vyvrátí?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat