Prostreno.cz

V obsahu vitaminu A vedou játra nad mrkví

Většina z nás ví, že vitamin A je nezbytný pro udržení zdravého zraku. Ale tento vitamin je také užitečný pro dosažení zdravé kůže a zlepšení neurologických funkcí. Kde ho hledat?

Bez dostatečného množství vitaminu A v těle vznikají problémy, včetně noční slepoty. Nedostatek může také způsobit zhrubnutí rohovky a úplnou slepotu. I když se to zdá jako bizarní tvrzení, opak je pravdou. A v ohrožení jsou hlavně alkoholici. Nadměrná toxicita totiž snižuje obsah vitaminu A v těle.

Mezi ostatní osoby, které patří do rizikové skupiny, se počítají ti, kteří mají problémy s absorpcí tuků. Většinou trpí následujícími zdravotní problémy: citlivost na lepek, syndrom prostupujícího střeva, zánět slinivky, Crohnova ulcerózní kolitida a jiná zánětlivá onemocnění střev. Obyčejně lidské tělo potřebuje tento vitamin k regulaci genů, čištění kůže, posílení kostí a pro diferenciaci buněk. Vitamin A je také užitečný pro naši imunitu, stejně jako vitamin C. Máte ho dostatek?

Ani moc, ani málo

Víte, že…

Vitamin A působí nejlépe společně s vitaminy B, C, D, E a k minerálním látkám, které pozitivně ovlivňují vstřebávání vitaminu A, patří vápník, fosfor, zinek a selen.

Existují dvě hlavní formy vitaminu A, a to beta-karoten a aktivní vitamin A. Beta-karoten se vyskytuje v rostlinách, ale naše tělo jej nemůže absorbovat tak, jak je. Musí být převeden na aktivní vitamin A. Jedině tak ho tělo může používat. To ale není ta nejdůležitější věc, o které byste měli mít tušení. Dávkování je přece jen přednější.

Muži potřebují 900 mikrogramů na den, zatímco ženy 700 mikrogramů denně. Denní hodnota vitaminu je 5000 IU. Kdo má čas to hlídat? Právě že málokdo. Proto leckdy pomohou doplňky stravy, nicméně áčko lze ideálně získat hlavně z přírodních zdrojů. Kde ho hledat?

Jsem mrkev. Kdo je víc?

Hovězí játra pokrývají téměř trojnásobek denní hodnoty vitaminu A. Šálek syrové mrkve odpovídá více než 100 procentům denní dávky, podobně jako jeden celý sladký brambor. I šálek syrového špenátu splňuje 56 procent denní dávky áčka. A tropické ovoce nezůstává stranou. 100 gramů (zejména manga), může poskytnout 22 procent. Mimochodem, jedna meruňka vám dodá 13 procent denní dávky. A teď ještě jedno upozornění na závěr.

Vitamin A je nezbytný pro naše zdraví. Mějte však na paměti, že existují případy předávkování. Pokud se u vás vyskytne ztráta vlasů či gastrointestinální a kožní problémy, promluvte se svým lékařem.

Zdroj: www.wikipedia.org, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat