Prostreno.cz

Pivo, nebo víno? Co je pro vás zdravější

Většina lidí si každý den vychutnává půllitr pěnivého moku nebo skleničku vína, přičemž konzumenti jednoho či druhého jsou obvykle rozděleni na dva tábory. Leckterý pivař by se vína ani nedotkl – a ještě tvrdí, že tekutý chmel je o dost zdravější. Je to ale pravda?

Nedá se říct, že by pivo bylo špatné. To platí i u vína. Pokud je obojí konzumováno s mírou, je všechno v pořádku.  Podívejte se ale, co vám ve skutečnosti vinná réva nebo chmel umějí a naopak neumějí dopřát.

Kalorie

Množství kalorií vždy závisí na typu vína a piva. 1,5 deci bílého vína obsahuje asi 105 kcal, zatímco jedno pivo 200 kcal. Už na první pohled je patrné, o jak velký rozdíl se jedná.

Pravděpodobně jste si všimli, že mnozí pivaři mají takzvané pivní břicho. Taky aby ne! Alkohol již obsahuje kalorie spolu se sacharidy. (To proto, aby byl nápoj chutný.) Popíjení piva tak vašemu organismu nepochybně dodá více kalorií než jen jedna sklenička vína.

Obsah alkoholu a nežádoucí látky

Ve srovnání s pivem je obsah alkoholu jen v jedné sklenici vína stejný jako v jednom a půl láhvích světlého piva. Víno má určitě více alkoholu než světlé pivo, ale má téměř stejné množství jako pivo z ležáku. Když pijete víno, můžete se opít rychleji než s pivem.

Pokud jde o zdravotní účinky, vědci se domnívají, že tmavší nápoje jsou horší z důvodu vyššího podílu kongenerů. Jedná se o organické molekuly, které dávají nápojům jedinečnou vůni a chuť, ale na druhou stranu mohou být toxické a způsobovat nevolnost a bolesti hlavy.

Následky bujarých večírků

Co se týče sacharidů, víno může mít nejméně 9,1 až 19,3 gramů sacharidů, zatímco pivo vám dodá nejméně 15,6 až 22,4 gramů sacharidů. Co je lepší při dietě, už je teď stoprocentně jasné. A jaké další skutečnosti potřebujete vědět?

Piva a ani vína nejsou bez viny. Mohou totiž mít negativní vliv na zdraví. Jedna studie třeba prokázala, že červené víno způsobuje migrény, bílé zase narušuje zubní sklovinu. No, je třeba to brát s rezervou.

Sklenka vína se dá považovat za dobrý tip, konkrétně v případě srdce. Ostatně, o vlivu vína na kardiovaskulární zdraví se toho napsalo již hodně.  To ale není to jediné, co umí. Může také pomoci snížit krevní tlak a ovlivňovat riziko vzniku diabetu. A jak je na tom chmel? Přestože pivo je často preferováno pro vitamin B a kyselinu listovou, prý také obsahuje polyfenoly a může tudíž poskytovat stejné výhody jako tekutá vinná réva.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat