Prostreno.cz

Na pěstování mrkve je teď nejvhodnější čas

Chtěli byste si taky předběžně vypěstovat nějaký ten kousek mrkve, ale nemáte prostor? Zkuste projekt v květináči – který se navíc hodí do interiéru!

Vše, co nepřežije zimu, se pomalu přesouvá do zimních zahrad nebo na parapety. Co se týče mrkve, tak tu je vhodné ještě před příchodem mrazíků přikrýt slámou či listím, které vytvoří jakousi izolační vrstvu. S tímto opatřením by mrkev měla chlad přežít. Mezitím ji můžete pěstovat i doma. No ano, rostoucí mrkvička v kontejnerech je na údržbu snadnější než ta opečovávaná venku. A to už jen proto, že ji máte na očích a včas jí poskytnete dostatek vláhy.

Víte, že…

Mrkev je bohatá nejen na vitaminy, minerály, stopové prvky, ale obsahuje další užitečné látky, mimo jiné i vlákninu a důležité antioxidanty.

Když si tímto způsobem vypěstujete vlastní kousek, můžete se setkat se skutečnostmi, které pravděpodobně v obchodech neuvidíte. Řeč je o například o neobvyklých tvarech či duhových barvách. Tak už popadněte hluboký hrnec a pojďte na nový projekt.

Zásobárna vitaminů v akci

Nejprve vyberte vhodné místo. Přihlédněte k faktu, že v zimě budete v centrální části domu nebo bytu topit. Ideální se tak jeví světlá chodba, předsíň, zasklená lodžie a podobně. Budiž vám nápovědou, že mrkev je chladnomilná rostlina, které se nejlépe daří při teplotách kolem 16 °C.

Hrnec nejprve naplňte kvalitní hlínou, půdu navlhčete a navrch nasypejte semena (vybírejte odrůdy s kratším kořenem, které nebudou mít veliké nároky na prostor). Semena (například baby karotky) poté přikryjte další, asi centimetrovou, vrstvou hlíny. Pravidelně zalévejte.

Projekt, který se neztratí

Jakmile semena vyklíčí, zdatné a silné sazenice od sebe rozsaďte (asi na půl palce). Vyčkejte, až mrkev bude vysoká asi jeden centimetr. Pak opět vyberte silné kousky a dejte je od sebe na vzdálenost jednoho centimetru nebo vzdálenost doporučenou na balíčku. Při výšce tří centimetrů použijte tekuté hnojivo, a to každé dva týdny. Pak už nezbývá nic jiného, než čekat.

Platí, že nezralé kousky sice chutnají dobře, ale neobsahují moc karotky, takže pravděpodobně budete chtít některé z nich nechat dorůst do plné velikosti. A co tolik očekávaná sklizeň?

Jak postupovat při finální fázi?

Mrkev sklízejte tak, že ji vytáhnete přímo z půdy. Kopání narušuje kořeny jiné mrkve, proto buďte opatrní. Spokojíte se pouze s mrkvovou natí, která je oblíbenou součástí salátů? Tak to jednoduše odkrojte vrchní část kořene mrkve, ponořte ji částečně do vody a po nějaké době sklízejte. Kdekoli a kdykoli. V podstatě platí, že vám zásoby oranžové dobroty nikdy nemusejí dojít.

Zdroj: www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/carrot/indoor-carrot-growing.htm






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat