Prostreno.cz

Nespoléhejte jen na mrkev. Poznejte další dobroty pro zdravé oči

Odmala jsme slýchali, že abychom měli zdravé oči, musíme jíst hodně mrkve. Ovšem tato zelenina není jediná potravina, která pozitivně působí na náš zrak. Jaké další dobroty bychom měli zařadit na jídelníček?

Červené a oranžové ovoce nebo zelenina

Oranžově či červeně zbarvené plody mají vysoký obsah vitaminů A, C a E. Například v úvodu zmíněná mrkev má vysoký obsah karotenů, ze kterých naše tělo „vyrábí“ vitamin A. Dostatek tohoto vitaminu nás chrání například před šeroslepostí.

Špenát, kapusta a další listová zelenina

Tito zástupci zeleninové říše obsahují látky lutein a zeaxantin. Ty chrání sítnici oka před poškozením způsobovaným například ultrafialovým zářením.

Borůvky a hroznové víno

Tyto sladké plody obsahují látky zvané antokyaniny, které také zlepšují vidění za šera a za tmy.

Česnek, cibule

Tyto rostliny jsou bohaté na síru, která je mimo jiné nutná pro tvorbu glutationu, důležitého antioxidantu, který prospívá nejen očím, ale celému našemu organismu.

Sója

Sója by vůbec neměla zůstat jen „potravinou vegetariánů“, ale dopřávat by si ji měli i milovníci masa. Proč? Obsahuje vitamin E mastné kyseliny, fytoestrogeny přirozené protizánětlivé látky, které pomáhají v prevenci potíží se zrakem.

Mořské ryby

Skvělé pro naše oči jsou především sardinky, treska, makrela nebo tuňák. Tyto ryby jsou bohatým zdrojem DHA, tedy mastné kyseliny, která podporuje správnou stavbu buněčných membrán. Měli byste si ji dopřávat, chcete-li si zdravé oči uchovat do vysokého věku, trápí-li vás suché oči, případně u vás byla objevena věkem podmíněná makulární degenerace.

Ořechy a semena

Obsahují prospěšné omega-3 mastné kyseliny, které pozitivně působí na zdraví našich očí.

Olivový olej

Kvalitní tuky prospívají celému tělu, oči nevyjímaje. A tak sáhněte po dobrém olivovém oleji.

Vejce

Především vaječný žloutek je bohatý na lutein. Vejce dále obsahují lecitin, cystein a další aminokyseliny. Dohromady tyto látky pomáhají v prevenci vzniku šedého zákalu.

Víno

Také víno ve své „tekuté“ formě pomáhá chránit náš zrak. Důvodem je zlepšení cirkulace krve v očních tkáních. Ovšem pozor, nic se nesmí přehánět. Jinak hrozí, že se pozitivní účinek tohoto nápoje „přebije“ těmi negativními.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat