Prostreno.cz

Premenstruační syndrom: Bojujte proti PMS s pomocí přírody

Ženy, které nikdy nezažily premenstruační syndrom, jsou vážně šťastné (a ne, že bychom jim skrytě nezáviděly). My ostatní se musíme každý měsíc vypořádat s celou řadou nepříjemností, jež nám naše tělo připravuje.

Že bychom mohly PMS přírodní cestou z našeho života zcela vymazat, to se nám bohužel asi nepovede. Ale některé z otravných příznaků můžeme významně zmírnit! A je to jednodušší, než si myslíte!

1. Hořčík je dobrý

Podle studie anglické University of Reading dokáže zvýšený příjem hořčíku při premenstruačním syndromu zmírnit zadržování vody a také nadýmání. Denní dávka magnezia by v tomto období měla vystoupat na 400 až 800 miligramů. Vyzkoušet můžete i koupelové soli s přidaným hořčíkem a dopřát si uklidňující horkou koupel.

2. Hýbejte se

Ačkoli je návštěva posilovny tím posledním, na co máte během PMS chuť (ležet zabalená v dece na gauči před televizí zní jako mnohem příjemnější plán), přece jen je dobré se přemoci. Například Americká gynekologicko-porodnická společnost (ale i řada českých odborníků) doporučuje na zmírnění premenstruačního syndromu pravidelné aerobní cvičení. Mimo jiné totiž zajistíte svému tělu dostatek endorfinů, jež se při pohybu vyplavují a zmírňují bolest či zlepšují náladu.

3. Pamatujte na glykemický index

Zamyslete se – čeho v těch několika dnech před menstruací spořádáte nejvíce? Smažených jídel? Sýra? Sladkostí? Čokolády? Přesně po takovýchto pokrmech totiž naše tělo při PMS touží snad nejvíce. Jenže, paradoxně, přesně tahle jídla nám způsobují spoustu potíží. Na vině je neustálé kolísání hladiny cukru v krvi – v rámci záchvatu premenstruačního vlčího hladu spořádáme všechno nezdravé, co najdeme, je nám těžko, trochu se oklepeme a hlad je zpátky. Podle odborníků bychom se měly spíše soustředit na zásobení se potravinami s nízkým glykemickým indexem – například celozrnným pečivem, cereáliemi, luštěninami, ovocem nebo zeleninou.

4. Co nějaká alternativa?

Čím dál více lidí zkouší své potíže řešit některým z postupů tzv. alternativní medicíny. A tak není divu, že se tyto metody zaměřily i na boj s premenstruačním syndromem. Jedna ze studií doporučuje například reflexologii – 46 % žen zapojených do výzkumu potvrdilo, že jim tato metoda během PMS pomohla. Druhá studie se zabývala akupunkturou, která prý byla úspěšná u 78 % žen trpících PMS. Takže proč nedat šanci některé z těchto alternativ? Za zkoušku nic nedáte…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat