Prostreno.cz

Hnědá rýže versus maso. Co je zdravější

Spotřeba masa v Česku se pohybuje okolo 75 až 78 kg na jednoho obyvatele za rok. Je tohle množství optimální? Ani náhodou! Co všechno získáte, když maso vyměníte za obiloviny?

Významná nová zpráva obsahuje silné důkazy o vazbách mezi životním stylem a rizikem kolorektálního karcinomu. Fyzická aktivita a konzumace celých zrn snižují riziko kolorektálního karcinomu, přílišné množství alkoholu a červeného masa, zpracované maso a obezita toto riziko naopak zvyšují. V USA se dokonce odhaduje, že až 47 % případů kolorektálních karcinomů by se vůbec nemuselo řešit, kdyby lidé správně jedli. Aspoň tak to uvádí americký Institut pro výzkum rakoviny. I vy si proto dejte pozor na to, co servírujete…

Jste to, co jíte

Každodenní konzumace celých zrn, jako je hnědá rýže nebo celozrnný chléb, snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Když si naopak pravidelně dopřáváte maso, slaninu a nedejbože i maso v konzervách, jste v ohrožení.

„Rakovina kolorektálního karcinomu je jedním z nejčastějších typů rakoviny, ale tato zpráva demonstruje, že mnoho lidí jejímu vzniku může zabránit,“ uvedl Edward L. Giovannucci, vedoucí autor zprávy a profesor výživy a epidemiologie na Harvard TH Chan School of Public Health.

Jak moc se máte rádi?

„Vzkazy jsou jasné. Dieta a životní styl hrají hlavní roli při rakovině tlustého střeva,“ dodal zmíněný odborník pro magazín Science Daily s tím, že zpráva analyzovala 99 studií, včetně údajů od 29 milionů osob, z nichž některým z nich byl diagnostikován kolorektální karcinom.

Experti v této souvislosti tvrdí, že je dobré vyhnout se časté konzumaci červeného masa (nad 500 g týdně už je to problém), stejně jako hovězího nebo vepřového masa. Zároveň je vhodné nebýt obézní. Udává se, že i spotřeba dvou nebo více alkoholických nápojů denně (30 gramů alkoholu), například vína nebo piva, také situaci neprospívá. Přijde vám, že je to všechno o striktních pravidlech a zákazech? Možná máte pravdu, nicméně zdraví není o kompromisech. Takže, co si dnes dáte?

To nejlepší, co si můžete dát

Na seznam doporučení se dostala celá zrna (obiloviny). Prý již 90 gramů denně snižuje riziko kolorektálního karcinomu o 17 procent. „Faktory, jako je udržení nízké tělesné hmotnosti, správné cvičení, omezení červeného a zpracovaného masa a konzumace celých zrn a vlákniny znamená podstatné snížení rizika vzniku nemoci. A to je dobrá zpráva. Vždyť jen ve Spojených státech je rakovina tlustého střeva třetím nejčastějším onemocněním mezi muži a ženami,“ nechal se slyšet profesor Edward L. Giovannucci.

Tak co, jste zděšeni zprávou ze zámoří? Pokud ano, kromě celých zrn zařaďte do svého jídelníčku ryby, ovoce a zeleninu. Vhodný je pomeranč. Neztratí se ani jahody či špenát.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat