Prostreno.cz

Únava jako symbol podzimu. Pomůže hodně vody a změna návyků

Podzimní únava se na nic neptá. Neklepe na dveře, vstupuje rovnou bez vyzvání. Co s ní? Naštěstí máte několik možností – a většina z nich se vám bude nesmírně líbit!

Ještě není ani poledne a vy už myslíte na to, jak se večer zachumláte do peřin? Než vám hlava únavou klesne na klávesnici, vyzkoušejte „energizující návyky“.

Poslouchejte své tělo

Nebojujte a neignorujte svůj stav. Spíš vyhledejte přírodní lék, který je pro vás nejlepší. Věřte, že kofein může dočasně zvýšit ostražitost, nicméně neodstraní základní problém.

Dostatečně spěte

Podle americké Národní spánkové laboratoře 40 procent lidí v noci pořádně nespí. A to je špatně. Průměrný dospělý jedinec potřebuje asi osm hodin spánku. Ten si klidně naplánujte, ať se děje, co se děje. A vyhněte se látkám, které zpomalují spánek, včetně odpoledního kofeinu a pozdní skleničky alkoholu, dávky tabáku a dalších stimulantů.

Meditujte

Rozjímání má mnoho výhod. Mezi hlavní z nich patří schopnost snížit stres. Pránická meditace, tedy technika, která používá dýchání a vizualizaci, je obzvláště účinná při snižování únavového a psychického stresu. Také zlepšuje kvalitu a množství spánku. Den po meditaci proto nejste tak „rozlámaní“. Zkuste ji…

Rozhýbejte své tělo

Mírná fyzická aktivita energizuje, uvolňuje stres a podporuje noční spánek, přičemž studie podporují mírné aerobní cvičení, trénink na odpor, jógu, tai-chi a qigong. Začněte pomalu a budujte svoji duševní i fyzickou kondici – postupně. Nic se nesnažte urychlit.

Zvažte bylinné spojence

Byliny jsou již dlouho používány ke zvládnutí stresu a únavy. Studie naznačují, že hodně zastane třeba asijský ženšen. Pomáhá totiž vyrovnat se se stresem a snížit únavu.

Pijte dostatek vody

Dehydratace také přispívá k únavě. Vyhýbejte se slazeným nápojům, příjem alkoholu udržujte na minimu. Vhodná je čistá voda. A bylinné čaje.

Přemýšlejte pozitivně

Dlouhodobý fyzický a psychický stres může být vyčerpávající. Proto dochází ke snížení vaší energie. Chcete-li s tím bojovat, je třeba změnit postoj, naučit se přijímat realitu a nedělat z komára velblouda. Občas pomáhá zasmát se z plných plic!

Mějte čas pro sebe

Požadavky z řad zaměstnavatele nebo rodiny a přátel by měly být v normě. Vždy myslete na to, že přání jiných nesmí pravidelně stát před vlastními osobními. Mějte čas pro sebe a dovolte si osvěžující přestávky.

Dodržujte správné stravovací návyky

Nutriční nedostatky způsobují únavu. Udržujte svoji stavu rozmanitou stravu, vyhněte se cukru a rafinovaným uhlohydrátům. Nevynechávejte snídani. Pokud únava přetrvává déle než několik týdnů, kontaktujte svého lékaře.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat