Prostreno.cz

Na nespavost či deprese pomůže muškátový oříšek

Pravděpodobně ho berete jen jako pouhé koření s opojnými účinky. Muškátový oříšek je ale mnohem víc. Přispívá ke zlepšení akné a posílí schopnost koncentrace. Nevěříte?

Muškátový oříšek původně pochází z Portugalska. Později ale byly sazenice muškátu tajně přivezeny na Mauritius. Toto jemné, lehce sladké koření je používáno v kuchyních po celém světě. Skvělé je, že ho nemusíte používat velké množství. Jen poprášení muškátovým oříškem zlepšuje chuť a aroma pokrmu. A také poskytuje zdravotní benefity.

Mezi jeho užitečné složky patří draslík, železo, mangan, thiamin, folát, hořčík, měď a vitaminy včetně B1, B6 a dalších. Je také bohatý na kardiologické, stimulující, antioxidační, antimikrobiální, protizánětlivé, psychoaktivní a afrodiziakální vlastnosti. Všechny tyto faktory dávají tomuto aromatickému koření seznam přínosů pro tělo i ducha. Co říkáte třeba na těchto šest benefitů?

Bojuje s depresí a úzkostí

Pokud trpíte úzkostí nebo depresí, muškátový oříšek je skvělá volba. Sloučeniny myristicinu a elekumininu v muškátovém oříšku nabízejí mírné sedativní účinky. To pomáhá tělu a mysli vypořádat se se stresem.

Studie z roku 2012 zveřejněná v časopise Avicenna Journal of Phytomedicine poprvé zdůraznila potenciální antidepresivní aktivitu muškátového oříšku. Ta může být způsobena modulačním účinkem na centrální monoaminy. Je ale třeba dbát na dávkování! Úplně postačí užít po jídle na špičku nože strouhaného oříšku. Patří totiž nejen mezi koření, ale i drogy.

Posiluje výkon mozku

Muškátový oříšek je velmi přínosný pro udržení vaší „mozkovny“ v kondici. Ve skutečnosti starověké římské a řecké civilizace používaly muškátový oříšek jako prostředek tonizující mozek. Sloučenina zvaná myristicin totiž pomáhá zlepšovat paměť tím, že stimuluje nervy v mozku, zlepšuje soustředění a posiluje schopnost koncentrace.

Chcete-li zajistit dobré zdraví mozku, přidejte špetku muškátového prášku do sklenice vlažné vody a vypijte ji jednou denně před spaním.

Bojuje proti nespavosti

Pokud máte potíže se spánkem, i s tím vám může pomoci muškátový oříšek. Jeho sedativní a uklidňující vlastnosti fungují při spánku jako přírodní pomoc, neboť pomáhá snížit nervové napětí. Hořčík také stimuluje uvolňování serotoninu, což vytváří pocit uvolnění. A tip?

Do šálku teplého mléka přijdete trochu muškátového oříšku a tento nápoj vždy před spaním vypijte. Alternativně můžete dvě kapky esenciálního oleje z muškátového oříšku smíchat ve dvou lžících olivového oleje a touto směsí si masírovat čelo (před spaním).

Snižuje bolesti kloubů a svalů

Muškátový oříšek má mnoho esenciálních těkavých olejů, které mají protizánětlivé vlastnosti, (myristicin, elemicin a eugenol). Ty jsou užitečné při léčbě bolesti kloubů a svalů.

Toužíte-li zmírnit trápení svých kloubů a svalů, smíchejte trochu muškátového oleje s nosným olejem, jako je třeba kokosový nebo olivový. Aplikujte na postižená místa několikrát denně. Také přidání špetky muškátového oříšku do pokrmů může pomoci snížit zánět a s ním související bolest.

Léčí akné

Antioxidační povaha muškátového oříšku pomáhá bojovat s poškozením volnými radikály, což je důležité pro udržení pokožky bez akné.

Připravte si stejné množství syrového medu a muškátového oříšku. Směs aplikujte na postiženou oblast, nechte 20 minut působit a poté opláchněte vodou. Provádějte jednou denně po dobu několika dní.

Alternativně smíchejte ¼ čajové lžičky muškátového oříšku s dostatečným množstvím syrového mléka tak, aby se vytvořila pasta. Tou pokryjte oblast postiženou akné, nechte působit 30 minut a poté omyjte vlažnou vodou. (Aplikujte jednou denně.)

Zlepšuje trávení

Muškátový oříšek je vhodný pro trávicí systém. Vedle zkrocení nevolností, nadýmání, zvracení a poruch trávení může být také užitečný při zvládání symptomů Crohnovy nemoci. Pomáhá zvýšit sekreci žaludečních a střevních šťáv, čímž optimalizuje trávicí systém. A v malé míře se považuje i za afrodiziakum…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat