Prostreno.cz

Škodí, nebo pomáhají? Pravda o vejcích, kokosovém oleji a vitaminových doplňcích

Co bylo zdravé včera, to dnes už zase škodí. Jak se v tom všem má běžný konzument orientovat? Poslední názor odborníků opět překvapuje. Vejce prý jen sedmkrát týdně a co se týče olejů, i tam jsou jisté podmínky!

Základní pilíře zdravé stravy se v průběhu času příliš nezměnily. Všichni víme, že bychom měli jíst ovoce, zeleninu, ryby i luštěniny, což jsou podle výživových poradců svaté grály výživy. Pořád je tu ale spousta neustále se měnících doporučení, ve kterých je trochu obtížné se vyznat. Také v tom máte zmatek? Rozsáhlá studie, jež byla před pár dny zveřejněna v časopise Journal of the American College of Cardiology, je nekompromisní. Jak odborníci pohlížejí na potraviny, které máte doma?

Vejce jíst můžete, ale…

Není to tak dávno, co lékaři ohledně vajec varovně zvedali obočí s tím, že kvůli vysokému obsahu cholesterolu dávají srdci pěkně na frak. Dnes už tato surovina sice nemá nálepku „tichého zabijáka“, nicméně autoři zmíněného výzkumu došli k závěru, že nic se nemá přehánět. Spotřeba sedmi kousků týdně je prý tak akorát!

Kokosový olej s podmínkou

Tvůrci publikace, kteří vlastně vycházeli z 30 předchozích výzkumů a metaanalýz, rovněž odrazují od častého používání kokosového a palmového oleje. Důvod? Mnoho nasycených tuků, které údajně nahrávají obezitě, srdečně cévním onemocněním a nemocem pohybového ústrojí. Specialisté také připomínají, že ani olivový olej nepatří k light produktům, a co se týče obsahu kalorií, je třeba ho konzumovat s umírněností.

Vitaminové doplňky stravy. Zbytečnost?

Vitaminy v prášcích vypadají jako pohodlné zdroje všeho dobrého. Jenže má jejich nákup vůbec nějaký smysl? Těžko říct. Experti naznačují, že dosud nikdo neobjevil přesvědčivý důkaz o tom, že by dlouhodobé užívání přineslo zdravotní výhody. Daleko efektivnější je podle nich čerpat vitaminy ze stravy, zejména tedy z ovoce a zeleniny.

„Strava má pochopitelně dopad na celkové zdraví. Když omezíte vejce, ale nedodržíte minimální doporučení pro ovoce a zeleninu, riziku kardiovaskulárních chorob se stejně nevyhnete. Pokud by lidé sledovali odborné poradenství, počet pacientů s cukrovkou a srdečními potížemi by se jistě o něco snížil,“ myslí Vera Bittner, lékařka se specializací na kardiologii, která na studii spolupracovala. No dobrá, teď ještě aby se lékaři konečně shodli, co nám škodí a měli alespoň pár měsíců stejný názor!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat