Prostreno.cz

Babiččina křenová placka na bolavá záda i nachlazení. Léčivý kořen slaví velký návrat

Pěstujete si doma křen? Dříve rostl skoro na každé louce, nyní se bohužel většina z nás spoléhá na ten z dovozu. Přesto vůbec není náročný na pěstování a hlavně má mnoho příznivých účinků na lidské zdraví. Dáte mu šanci?

Křen původně pochází z jižní Evropy a Přední Asie, kde byl součástí nejen tamější kuchyně ale i lidového léčitelství. Síla a význam tohoto kořene je známa už po tisíce let a nyní je k dispozici po celém světě. Používá se hlavně v kulinářské praxi, ale už naše babičky věděly, jak s ním naložit i jinak. Pamatujete třeba na křenovou placku? Poznejte všechny přínosy zázračného křenu!

Co obsahuje?

Křen obsahuje vysoký podíl důležitých živin a minerálů, které zahrnují vlákninu, vitamin C, kyselinu listovou, draslík, vápník, hořčík, zinek a mangan. Za jeho palčivou chuť může silný glukosinolát – sinigrin. Díky svému působivému složení, má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Máme pro vás hned několik důvodů, proč ho zařadit i do vašeho menu.

Podporuje hubnutí

Křen má opravdu jen velmi málo kalorií a skoro nulové procento tuku. Navíc obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které jsou podstatnou součástí metabolismu člověka. Vzhledem k vysokým hodnotám vlákniny a bílkovinám, stimuluje pocity sytosti a zabraňuje tak nekontrolovatelnému přejídání a mlsání. Navíc štiplavý sinigrin podporuje soustředění a zvyšuje koncentraci, tyto vlastnosti oceníte nejen v práci, ale i při cvičení.

Snižuje krevní tlak

Křen mimo jiné obsahuje také draslík, který je nezbytnou součástí našeho těla, reguluje tok buněčných tekutin a zároveň napětí cév. Nedostatek draslíku vede k vyššímu krevnímu tlaku, což znamená i vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Pro lepší trávení

Některé z prvků v křenu působí jako žaludeční stimulanty a rostlina jako celek má značný vliv na trávení a absorpci výživy. Fytochemikálie této kořenové zeleniny stimulují různé žlázy v těle, včetně slinných, žaludečních a střevních šťáv. Navíc v kombinaci s obsahem vlákniny, která se hromadí ve střevech, stimuluje peristaltický pohyb. Díky těmto vlastnostem křen může ulehčit veškeré zažívací potíže, regulovat pohyby střev a současně snižovat četnost zácpy a průjmu. Navíc křen silně působí proti mikrobům a bakteriálním infekcím, včetně listérie, E. coli a stafylokokové infekci.

Diuretické vlastnosti

Křen stimuluje vylučování. To je dobré hned z několika důvodů, včetně pravidelného vylučování nebezpečných toxinů z těla, pročištění ledvin, a dokonce i ke snížení hmotnosti.

Babiččina křenová placka

Křenovou placku používaly naše babičky na všelijaké neduhy, na bolest v krku, nachlazení, potíže s průduškami, ale i na bolavá záda či klouby. Pokud ještě nemáte rodinný recept na křenovou placku, pak pro vás jeden máme.

Na přípravu budete potřebovat jen čerstvý křen a syrové brambory. Poměr je velmi snadný na 1 lžičku křenu stačí jedna střední brambora. Vše nastrouhejte a smíchejte, vytvarujte placičku, kterou vložte do kusu látky (například bavlněného kapesníku). Postižené místo namažte mastným krémem, poté přiložte křenovou placku, na to igelitový sáček a na závěr něco teplého například, šálu, svetr či pléd. Po chvilce ucítíte příjemné teplo, ke konci až horko, které bude k nevydržení, to je nejvyšší čas placku sundat. Pozor! Po placce zůstane červený flek, který postupně zmizí a s ním by měly vymizet i obtíže.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat