Prostreno.cz

Čaj nemusí být jen černý nebo zelený. Stejně prospěšný je i čaj olivový

Potřebovali byste najít náhradu za zelený a černý čaj, jejichž kofein vám brání ve spánku? Zkuste nápoj z lístků olivovníku – z něho nespavost nehrozí. Zároveň získáte antistresový uklidňující prostředek, lék na bolest a velkého pomocníka trávení!

Olivovník byl v dobách dávno minulých tradičním symbolem vznešenosti, hojnosti a síly. Proto byli vítězové starověkých her i válečných střetnutí odměňováni věnci z něj tvořených, což byla opravdová pocta a vyjádření uznání. Kdo ví, možná že i oni si ze své trofeje doma dělali čaj. Ostatně, kdo by se tomu divil…

Dar přírody, který by byl hřích nepřijmout

Olivové listy byly totiž od pradávna používány při léčbě nejrůznějších onemocnění, třeba zápalu plic či tuberkulózy. Moderní věda potvrzuje, že obsahují spoustu antioxidantů a prospěšných látek, jako je například sloučenina oleuropein, která pomáhá zlepšit krevní oběh a zároveň snižuje krevní tlak. Ovšem pozor, zdravotních výhod je tu víc. Nyní se podíváme na některé z důvodů, proč je pravidelná konzumace čaje z olivových lístků skvělým nápadem.

Uklidňující prostředek proti stresu

Slabší olivový čaj je známý jako účinný „relaxátor“ těla i mysli. Obzvláště vhodný je pro osoby, které jsou obětí stresu nebo trpí úzkostí. Nesmírně prospívá také jedincům s poruchami spánku či nespavostí, kteří mají problémy s usínáním. Nejen heřmánek s meduňkou jsou tedy vhodným doprovodem do říše snů!

Lék na bolest i záněty

Zmíněná sloučenina oleuropein vykazuje významné protizánětlivé vlastnosti. Bojuje proti bakteriím, mikrobům a volným radikálům. V kombinaci s dalšími cennými složkami lístků ovoněných olivami tlumí bolest a mírní záněty, aniž by hrozily nepříznivé vedlejší účinky.

Prevence proti rakovině

Předběžné závěry nejnovějších studií naznačují, že extrakt z listů olivovníku je účinný při léčbě rakoviny, konkrétně jater, prsu a prostaty. Tento výtažek omezuje růst leukemických buněk a urychluje odumírání těch rakovinných.

Přítel ukázkového trávení

Máte potíže se zažíváním? Nejeden léčitel by vám ihned naordinoval olivovou léčbu, která přispívá ke zlepšení funkcí gastrointestinálního traktu, pomáhá trávení, a zatočí s pocitem plného břicha, nadýmáním i křečemi. Tenhle dezert ve formě čaje po jídle jistě uvítáte…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat