Prostreno.cz

Jedlá soda odstraní skoro všechny pesticidy z ovoce a zeleniny

Po staletí patří jedlá soda k nezbytným pomocníkům v domácnosti. Lze ji využít účinně při čištění, praní, dezinfekci i léčení. Podle nových výzkumů umí také něco, co žádný jiný „moderní“ přípravek. Ze zeleniny a ovoce pěstovaných konvenční metodou dokáže odstranit šestadevadesát procent pesticidů za pouhých patnáct minut. Stačí plodiny do roztoku jedlé sody namočit na patnáct minut.

Jedlá soda je silná zásada, má tedy alkalické pH a způsobuje rychlý rozklad pesticidů. Ty přitom prokazatelně souvisejí s rozvojem celé řady poruch a onemocnění, od neplodnosti, přes hormonální disbalanci po rakovinu.

Vědci z Massachusetts tvrdí, že roztokem jedlé sody lze velmi účinně odstranit pesticidy z jakéhokoli ovoce a zeleniny do patnácti minut. Stačí plody do roztoku namočit.

„Zbytky pesticidů mohou zůstat na zemědělské produkci a přispívají k celkovému příjmu pesticidů potravou. Obavy ze zdravotních rizik souvisejících s příjmem pesticidů potravou v posledních letech právem rostou, je tedy na místě jejich konzumaci bránit,“ uvedla doktorka Lili He z University of Massachusetts v rozhovoru pro deník The Mail.

Z jejích experimentálních výzkumů vyplývá, že soda je schopná zlikvidovat také zbytky pesticidů, které jsou silně navázány na slupku plodů.

Nejen dezinfekce

Soda si jako pomocník při úklidu či dezinfekce získává stále více fanoušků. Ovšem tenhle bílý zázrak se hodí i při péči o pleť! Jak sodu využít?

Čištění obličeje

Vyrobte si peelingovou pastu z 3 dílů jedlé sody a 1 dílu vody. S touto pastou jemně masírujte pokožku krouživými pohyby. Poté opláchněte teplou vodou. (Tato pasta je tak šetrná, že ji můžete používat denně.) Jemně se zbavíte odumřelých buněk, a to levně a rychle.

Péče po holení

Holení žiletkou se mnohdy postará o podráždění pokožky a pupínky. Pokud i vy máte špatné zkušenosti s odstraňováním chloupků a následnou péčí, uklidněte pleť roztokem složeným z jednoho šálku vody a jedné polévkové lžíce sody. Nechte zaschnout (zhruba 5 minut času) a pak opláchněte studenou vodou.

Bělidlo na zuby

Pro bělejší zuby bez všech chemikálií stačí nasypat sodu na vlhký kartáček a chrup si vyčistit obvyklým způsobem. Neměli byste však sodu používat jako náhradu za zubní pastu.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.kitchenmag.com





Celkem 5 komentářů

Jiřina
28.02.2024
Vybiralova
26.01.2023
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat