Prostreno.cz

Závislost na spánku. Zjistěte, zda nehrozí i vám

Spánek je dobrá věc, ovšem všeho moc škodí. Myslíte na něj několikrát denně, jste strašně podráždění, když vás někdo probudí, a usínáte i při dlouhém čekání na autobus? To nevěstí nic dobrého…

Závislostí je mnoho. Třeba na alkoholu, omamných látkách, hazardu, sladkostech nebo dokonce vztazích. Minimálně z vyprávění o tom slyšel asi každý. Věděli jste ale, že existuje také závislost na spánku? I tato biologická potřeba se člověku může vymknout z rukou, což přinásí velmi vážné zdravotní důsledky. Co když ve snech trávíte nadmíru času i vy? Zjistěte to včas, než bude pozdě!

Nutnost, která má své hranice

Odborníci jsou v tomhle nekompromisní. Podle nich by většina dospělých měla prospat sedm až devět hodin denně s tím, že nedodržování tohoto doporučení je holý nerozum i přímá cesta ke zkáze. Spánková deprivace si prý časem vybere svou daň v podobě kognitivních poruch, depresí, chronických bolestí i zánětů. V sázce je ovšem také zvýšené riziko srdečních chorob, cukrovky, obezity nebo rakoviny. Netřeba dodávat, že tento druh odpočinku je nesmírně potřebný a zdravý. Platí to ale v jediném případě – že se to s ním nepřehání. Jak poznat, jestli na něm nejste závislí?

Příliš často myslíte na pyžamo

Právě jste se probudili a už se těšíte na to, až večer opět položíte hlavu na polštář? Jistě, možná to znamená, že se vám prostě nechce vstávat. Nebo taky ne. Přehnané přemýšlení o spánku může signalizovat nezdravou potřebu, která nad vámi pomalu přebírá vládu.

Jste nevrlí, když vás někdo vyruší

Špatně nesete, když vás někdo nebo něco z odpoledního „šlofíčku“ probudí? Ať je to manžel, děti, zvonek u dveří či mobilní telefon, máte z toho, že vám nebylo dopřáno klidu, zkaženou náladu až do večera. Aby toho nebylo málo, ke všemu se cítíte jako po boji a zoufale postrádáte energii. Poznáváte se? I tohle je jisté znamení…

Víkendy trávíte zásadně vleže

Dalšímu ukazatelem toho, že se o vás pokouší spánková závislost, je tendence proležet pod dekou celé víkendy. Možná si připouštíte absurditu celé situace a tušíte, že to asi není normální, jenže si zkrátka nemůžete pomoct!

Postel vlastně ani nepotřebujete

Poslední „varovný výstřel“, jež by vás měl nabádat k obezřetnosti? Usnete kdekoli a kdykoli, a je úplně jedno, jestli cestujete v letadle, sedíte na místě spolujezdce v autě, čekáte na autobus nebo ležíte ve vaně. Bez ohledu na skutečnost, zda je kolem hluk či ticho, nemáte žádný problém okamžitě „zabrat“. No, bohužel ani tohle pro vás nevypadá dobře… Možná je na místě zvážit konzultaci s nějakým odborníkem, který vám poradí, jak závislost řešit. Evidentně vám totiž brání ve vykonávání běžných denních záležitostí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat