Prostreno.cz

Bylinky, které vám zajistí svěží dech i bez žvýkačky

Většinou je špatný dech způsoben násobením bakterií v ústech. Co dělat, pokud nezabírá ani žvýkačka nebo ústní voda? Obraťte svoji pozornost k přírodě!

Mnoho bylin, které ve své kuchyni používáte, vás nevábného dechu může elegantně a efektivně zbavit. Nevěříte? Dejte šanci těmto druhům!

Máta peprná

Přemýšleli jste někdy, proč většina zubních past obsahuje peprmint? Máta peprná dělá vaše ústa čistá a zároveň působí na příjemný dech. Kromě žvýkání čerstvých listů máty se také můžete spolehnout na esenciální olej z máty, který se přidává do podomácku vyrobených zubních past.

Zkuste třeba tu složenou z 1 čajové lžičky jedlé sody, ½ lžičky mořské soli (jemně mleté), 1 kapky máty peprné, 1 kapky esenciálního oleje z hřebíčku a pár kapek vody. Míchejte, dokud nevznikne hladká pasta. (Jedná se o jednu dávku.)

Eukalyptus

Kromě máty mnoho žvýkaček obsahuje i eukalyptus, který potírá zápach. Tato jemně vonící bylina je schopná neutralizovat cokoli, co ve vašich ústech vzniklo kvůli přítomnosti bakterií. Stejně jako u máty můžete počítat s eukalyptovým éterickým olejem přidaným třeba ke klasické zubní pastě.

Hřebíček

Na vašem dechu je něco divného? Ihned sáhněte po hřebíčku a jen tak jej povalujte v ústech. Hřebíček je jedním z nejznámějších tradičních léků na špatný dech. Ve skutečnosti se často přidává do řady ústních vod.

Petržel

Ozdobili vám v restauraci jídlo petrželkou? Nechte si ji až na konec! Vědci říkají, že chlorofyl, který je v ní obsažen, patří k vynikajícím ústním deodorantům.

Šalvěj

Existuje jedna bylinka, o níž je známo, že působí proti mnohým druhům bakterií v ústech. Tou je šalvěj. Patří k vašim oblíbeným?

Rozmarýn

Další bylinka, kterou lze snadno najít ve většině kuchyní, je rozmarýn. Věděli jste, že je schopný osvěžit vaše ústa? Stačí opět jen žvýkat…

Levandule

Je hezká, krásně voní a ještě působí proti špatnému dechu. Ano, levandule. Pokud je vám proti srsti vložit si ji do úst „jen tak“, poohlédněte se po nějaké ústní vodě s jejím obsahem.

Bazalka

Žádná kuchyň by bez bazalky nebyla úplná. A co víc, pár jejích lístků může ukončit vaše trápení s dechem. Bazalka totiž má deodorizační a antimikrobiální vlastnosti.

Tymián

V neposlední řadě se můžete spolehnout na tymián, a to pokaždé, když nejste spokojeni s vůní vašeho dechu. Prchavý olej v této bylině nazývaný „thymol“ vyniká antimikrobiálními účinky. Nebojte se je využít!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat