Prostreno.cz

Chyby, které možná děláte při čištění zubů

Čistíte si zuby po každém jídle, a jako vrchol své zodpovědné péče je bezprostředně potom ještě vypláchnete ústní vodou? Máte sice dobrý úmysl, jenže přesně tohle vašemu chrupu paradoxně škodí. Jako mnoho dalších věcí…

Všichni víme, že zubní hygiena je důležitá. Vlastně by se dalo říct, že pro zdraví dokonce klíčová. Závěry nového amerického výzkumu naznačují, že až polovina případů revmatoidní artritidy může být spojena s nevhodným čištěním zubů. Myslíte si, že vás se to netýká, protože v tomhle směru děláte všechno správně? Možná vás teď vyvedeme z omylu. Toto jsou chyby, kterých se podle lékařů lidé dopouštějí nejčastěji!

Pravidlo dvou minut. Dodržujete ho?

Odborníci zastávají názor, že očistný proces by měl trvat 120 vteřin. Ovšem těch, kteří si ho berou k srdci, je jako šafránu. Jedni to trochu flákají a druzí pro změnu přehánějí – a obojí je špatně. Pokud chcete maximalizovat odstranění plaku, jsou dvě minuty optimální. Účastníci jistého výzkumu, kteří si s vidinou hollywoodského úsměvu kartáčovali chrup delší dobu, vykazovali narušení povrchu zubů, což může vést k nevratným škodám.

Po jídle hned k umyvadlu? Velká mýlka

Většinu z nás rodiče už od dětství nabádali, že umytí zubů po každém jídle je naprostou nutností. Co je na tom pravdy? Vůbec nic. Dentisté před tímto zvykem varují s tím, že použití kartáčku do 30 minut po konzumaci pokrmu či pití nápoje může naopak přispět k erozi zubní skloviny, neboť se obsažené kyseliny z občerstvení vmasírují hlouběji do zuboviny. Po ochranu dentinu je tedy zcela na místě vyčkat alespoň půl hodiny a až potom se vrhnout do práce.

Nadměrný tlak. Ten se nevyplácí

Možná předpokládáte, že když použijete větší sílu, žádná nečistota si před vámi nemůže být jistá. Teoreticky vzato to zní logicky, ovšem ve finále si tím pořádně škodíte. Tenhle způsob totiž může způsobit nenapravitelné poškození dásní a zubní skloviny. Pokud navíc vlastníte elektrický nástroj s oscilační hlavou, je extra drhnutí zcela zbytečné.

Ústní voda. Kapitola sama pro sebe

Kdekdo si myslí, že výplach ústní vodou bezprostředně po čistění pomáhá odstranit bakterie, které v puse „po prvním kole“ zůstaly. Jenže pozor, složky v některých pastách reagují s fluoridem z dentálních vod, výsledkem je pak deaktivace účinků a práce vniveč. Dbejte na to, aby mezi těmito dvěma „procedurami“ byl půlhodinový rozestup. Jinak se snažíte zcela zbytečně!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat