Prostreno.cz

Rizika z nadměrné spotřeby vápníku

Ano, minerály jsou potřeba, o tom asi nikdo nepochybuje. Jenže stejně jako pomáhají, dokážou také uškodit. Pokud to s vápníkem budete přehánět, hrozí vám srdeční a psychické problémy. Ale můžete si zadělat i na ledvinové kameny!

Všichni víme, že vápník je minerálem, bez kterého se zdravé kosti a zuby jen stěží obejdou. Málokdo tuší, že nezbytný je i pro udržení správné hladiny krevního tlaku a ovlivňuje funkce svalů – včetně toho srdečního. Přispívá k činnosti střevních buněk a má co mluvit i do metabolismu. Na vápník spoléhá také nervový systém. Někteří experti v něm vidí dokonce účinnou prevenci rakoviny tlustého střeva. Měli byste ho tedy užívat „po kilech“, když je to takový zázrak? Ne tak rychle…

Všeho s mírou. A minerálů obzvlášť!

Možná si myslíte, že čím vyšší bude vaše spotřeba vápníku, tím budete zdravější. I když máte dobrý úmysl, tady to funguje přesně naopak. Doporučená denní dávka pro dospělého jedince je něco mezi 1000 a 1500 mg. Pokud tento lékaři stanovený „příděl“ člověk překračuje, následky na sebe nenechají dlouho čekat. Co přesně v takových případech hrozí? Tohle je odvrácená stránka kalcia, kterou nechcete poznat!

Srdce v ohrožení. Jako doslova

Závěry dvacetileté švédské studie provedené na Uppsalské univerzitě uvádějí, že jedinci středního věku, kteří užívají více vápníku, než je potřeba, mají několikanásobně vyšší riziko kardiovaskulárních chorob a úmrtí s nimi spojených. Pochopitelně v porovnání s těmi, kteří dbají o „správné“ denní množství. Takže opatrně!

Nebezpečí pro kosti, které si nevybírá

Přestože vápník je pro zachování zdravých a pevných kostí klíčový, jeho přehršel má naprosto opačný efekt. Odborníci zdůrazňují, že vápníkový nadbytek způsobuje bolesti kloubů. To ale není to nejhorší, co minerální nadšence může potkat. V sázce je i abnormální zakřivení páteře a náchylnost ke zlomeninám.

Ani ledvinové kameny nejsou z obliga

Na základě nejnovějšího amerického průzkumu tamní odborníci zastávají názor, že vyznavači doplňků stravy obsahující kalcium, kteří nedbají doporučeného denního dávkování, vykazují trojnásobné riziko ledvinových kamenů. Pokud se ptáte, jak je to s těmi, kteří zdroje vápníku hledají v potravinách (a také to přehánějí), ti jsou na tom o chlup lépe – hrozbu ledvinových potíží mají „jen“ dvojnásobnou.

Deprese, změny nálady i ztráta paměti

Hodně vápníku, se kterým si tělo jaksi neví rady, se může podepsat také na psychice. Zní to asi hodně neuvěřitelně, přesto jsou lékaři nekompromisní. Podle nich je nadmíra tohoto minerálu v krvi jednoznačným strůjcem psychických problémů, a zároveň viníkem poruch paměti. Ani tohle není žádná legrace…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat